ERDON Helyi hírek

2010.07.30. 18:03

Szigorítások a börtönben

<p>Szatmár megye — Törvény írja elő a fogvatartottak képzését, ami országos szinten 30 ezer rabot érint, tudtuk meg a Szatmár Megyei Büntetésvégrehajtási Intézet parancsnokától, Ioan Iugától.</p>

Amennyiben egy rab kimenőjéről késve ér vissza, az már bűncselekménynek minősül (eddig csak fegyelmezetlenségnek tekintették) - ez csak egyike azoknak a törvénymódosításoknak, amelyek a héten jelentek meg a Hivatalos Közlönyben és amelyek a rács mögötti élet szabályait határozzák meg, hívta fel a figyelmet július 30–án megtartott sajtótájékoztatón a Szatmár Megyei Büntetésvégrehajtási Intézet parancsnoka, Ioan Iuga. Az is bűncselekménynek minősül, ha tiltott tárgyakat — maroktelefon, mérgező anyagok, tudatmódosító szerek — csempésznek be a börtönbe. A törvény áthágásáért egy hónaptól két évig terjedő börtönbüntetés szabható ki, s ha ilyen vétséget az intézmény munkatársa követi el, akkor további két évvel tetézhető a büntetése. A másik fontos újítás ősztől érezteti majd hatását, vagyis a 2010/2011–es tanév kezdetén. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy mostantól minden rab számára kötelezővé tették a tanulást. Eddig fakultatív jellegénél fogva az a rab, aki fogvatartása ideje alatt, ha analfabéta volt, megtanult írni és olvasni, elvégezte az elemit, az V–VIII. osztályt; nem lévén szakképesítése szakmát tanult, vagy átképzésen vett részt, ezt a büntetésének lerövidítésével jutalmazták az elbíráló bizottságok. Ezt a jutalmazási formát a törvény megszüntette.

Munkára ítélve

A szatmárnémeti Mileniului utcai intézményben július 30–án 456 rabot őriztek, 39% az, aki rendszeresen munkára van beosztva, és további 19%, aki fizetésért dolgozik. A törvénymódosítás szerint utóbbiak a munkáltató által fizetett bér 40%–át kaphatják meg, és 60% az Országos Börtönparancsnokságot illeti (eddig ez az arány 25% a 75% volt) — magyarázta a parancsnok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!