ERDON Helyi hírek

2010.06.16. 16:19

Kitartás szatmáriak, lesznek utak a 16-os lakónegyedben!

<p>Szatmár megye - A koncessziós szerződés bizonyos pontjai — zöldövezetek, játszóterek, tehermentesítő út —kivételével, még július elején megkezdődnek a munkálatok Szatmárnémeti 16-os lakónegyedében.</p>

Az eredeti elképzelések szerint Szatmárnémetiben a 16-os lakónegyed teljes út-, járda-, parkolóé, játszótér, valamint zöldövezet hálózatának felújítására egy úgynevezett koncessziós szerződés keretén belül került volna sor. Ez magába foglalta volna az úthálózat teljes felújítását, új parkolóhelyek, játszóterek és zöldövezetek kialakítását, valamint a munkálatok befejezte után még nyolc évig ezek folyamatos karbantartását. A közbeszerzési pályázaton az Alfa Rom volt az egyetlen cég, amely indult, de nem valósulhatott meg a cél-rajt győzelem. Ennek oka mindössze annyi volt, hogy a közbeszerzési kiírásokat szabályozó törvény nem engedi meg, hogy egy olyan céget hirdessenek ki nyertesként, akinek az ajánlatában a végösszeg 10 százalékkal meghaladja azt az összeget, amelyet az önkormányzat szakbizottsága az előzetes felmérés alapján a munkálatok összértékeként meghatározott.

„Más probléma is felmerült. Mivel ez az első ilyen jellegű koncessziós szerződés Romániában, nyilvánvalóan felkészületlenek. A törvénykezésben összeütközésbe került a közbeszerzési kiírás és a koncessziós szerződés némely pontja” - tette hozzá Ilyés Gyula szatmárnémeti polgármestere a szerdai rendkívüli tanácsülés előtt tartott sajtótájékoztatón. Mivel ez az elképzelés egyelőre esett, de a lakónegyedben található utcák állapota tarthatatlanná vált, az az ötlet merült fel, hogy kerüljenek bele az ott található utcák is azok közé, amelyeket a keretszerződésen belül licitálnak ki. Jelen esetben tehát a szerdai rendkívüli tanácsülésen arról döntöttek a jelenlévő tanácsosok, hogy július elején megkezdik ezen utcák felújítását is. Ez a folyamat az illegálisan épített garázsok lebontásával kezdődik, majd az ezek helyére kerülő parkolóhelyek kialakításával folytatódik.

Az ehhez szükséges pénzösszeg körülbelül 3,5 millió euró lenne, amelynek egy része már rendelkezésre áll. „Körülbelül 3,1 millió eurót tudunk erre a célra elkülöníteni, azáltal, hogy az északi és a déli városrészen található utcák felújításához szükséges összeg a becsült mutatók alapján nagyobbnak bizonyult, mint amennyiért végül is megkötöttük a szerződést a cégekkel” - mutatott rá Ilyés Gyula arra a forrásra, amelyből a 16-os lakónegyed rehabilitációjához szükséges összeget nyerik. A megyeszékhely vezetője hozzátette, hogy a koncessziós szerződésről sem mondtak le, de az leghamarabb három hónap múlva kerülhet újra licitre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!