ERDON Helyi hírek

2010.05.09. 13:09

Tulipán majális a vársáncban

<p>Nagyvárad - Május 8-9-én immár kilencedik alkalommal szervezett majálist az RMDSZ a nagyváradi vársáncban. Változatos programok várták az érdeklődőket, a Korál együttes adott élő koncertet.</p>

Az elmúlt hétvégén immár kilencedik alkalommal szervezett majálist a Bihar megyei és a helyi RMDSZ a nagyváradi vársáncban. Változatos programok, neves hazai és magyarországi fellépők várták a több ezer érdeklődőt, s bónuszként még az időjárás is kedvezően alakult. Csupán estére lett egy kicsit- májushoz nem méltóan- hűvösebb, s kezdett el cseperegni az eső, no de ne szaladjunk annyira előre az időben...

A szombat délelőtti napsütésben az alternatív szórakozási lehetőségeké volt a főszerep. Alkalom nyílt lábteniszezésre, kispályás focizásra, kártyázásra, sakkozásra, kosárlabdazásra és asztaliteniszezésre, a gyermekek pedig aszfaltrajz vetélkedő keretében bontakoztathatták ki művészi tehetségüket. Jó néhány méterrel odébb számos üstben ízletes gulyások készültek. Újdonságként az idén két főzőversenyt is hirdettek: a Gulyások királya elnevezésűben a váradi RMDSZ-körzetek vettek részt, míg a Babgulyások bajnoka trófeáért a Bihar megyei RMDSZ-szervezetek, illetve civil testületek szálltak síkra. Előbbi kategóriában címvédés történt: ismét a várad-újvárosiak diadalmaskodtak, maguk mögé utasítva a rogériusziakat és a várad-velenceieket. A másik kiírásban a Turista kukták (EKE 91 Nagyvárad-Bihar) vihették magukkal a szobrot és a vándorkupát. Második helyen a derecskeiek végeztek, míg a képzeletbeli dobogó harmadik fokára az NMD-sek léphettek.

Karítativ programok

Ezzel párhuzamosan karítativ programok is zajlottak, a Védd a Gyermekeket Egyesület, a Caritas Catolica és a budapesti Kézenfogva Alapítvány jóvoltából. Előbbinek köszönhetően a Városi Kórház gyermekonkológia részlege számára 9 millió lej gyűjt össze. Egy másik sátornál a Garasos híd emléktáblájának felavatására lehetett adakozni, az Awana klubban pedig a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Bihar megyei szervezete rendezett kézimunka-foglalkozásokat és csapatjátékokat. Pető Csilla parlamenti képviselő sátrába tanácsadásra vagy különböző témájú beszélgetésre lehetett betérni, a West Autósiskola rendezvényén pedig a közlekedésbiztonságra helyeződött a hangsúly.

A Nagyváradi Magyar Diákszövetség (NMD) által felállított színpadon amatőr, illetve bizonyos tapasztalattal már rendelkező fellépők "mutatták meg magukat", egyéniben, párosan vagy csoportosan. Délben ugyanakkor jó ebédhez szólt a nóta, a talpalávalót Szőcs Lőrincz és zenekara szolgáltatta, közreműködött Molnár Júlia színművésznő.

Leomlottak a kőfalak

A debreceni Hajdú Táncegyüttes a nap folyamán kétszer is színpadra lépett: délelőtt a Ponyva, avagy a legenda tovább él, délután pedig a Hidi vásár című táncjátékukkal bűvölték el közönségüket. Késő délután Színezd újra mottóval a Partium Rádió és a Francisc Hubic Művészeti Iskola könnyűzene szakos növendékeinek show műsorára került sor. A tehetséges fiatalok tolmácsolásában számos jól ismert magyar és nemzetközi sláger felcsendült. Közreműködött a székelyhídi Tini Dance Center teljes csapata (vezető koreográfus Erdei Katalin) és a Stephany Sporttáncklub. A tombola fődíj kisorsolása előtt még a Sunshine menettánccsoport tagjai is színpadra léptek.

Este negyed tíz körül kezdődött a nap várva várt eseménye, a Korál együttes élő koncertje. Balázs Fecó (ének, billentyűk), Fischer László (gitár), Fekete Tibor (basszusgitár) és Dorozsmai Péter (dob) szinte valamennyi olyan Korál-dalt, illetve Horváth Attila szerzeményt eljátszott, melyek az együttest a magyar pop-rock élet hallhatatlanjai közé emelték. Felcsendült egyebek mellett az Évszakok, a Ne állj meg soha, a Kölykök a hátsó udvarból, A kőfalak leomlanak, a Homok a szélben című opusok, illetve stílusosan a koncert végén a Maradj velem, és a Hazafelé című örökbecsűk is.

A szombati majális-nap lezárásaképpen Biró Rozália alpolgármester és Czvikker Katalin főszervező is köszöntötte a jelenlevőket, majd pompás tűzijátékkal zárultak a programok.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!