ERDON Helyi hírek

2010.05.20. 15:52

Szarvasgomba-kereső kutyák mérték össze tudásukat

<p>Csíkszereda - A május 19-én Csíkszeredában tartott első romániai szarvasgombász-konferencia záróakkordjaként, május 20-án Szarvasgomba-kereső Kutyaversenyt és -szemlét rendeztek a csíkszeredai ifjúsági parkban.</p>

A versenybe benevezett 14 kutya egy tízszer tíz méteres elkerített övezetben mérhette össze tudását, ahol az előre elrejtett, Olaszországból és Franciaországból hozott  szarvasgomba megtalálása volt a feladat. A négylábúaknak minél rövidebb időn belül kellett övezetenként három gombát megtalálni és kikaparni, amelyeket az Erdélyi Szarvasgomba-keresők Egyesületének tagjai rejtettek el. A versenyre a gazdik által benevezett magyar vizslák, labradorok, golden retrieverek és keverékfajták mindegyikének sikerült legalább két elrejtett gombát megtalálnia.

Az tévhit, hogy egy kutya már négy-öt hónapos korában jó szarvasgomba-kereső kutya lehet, ugyanis egy ilyen kutya kiképzésének elkezdése két-három hónapot vesz igénybe, de a valódi tanítás végigkíséri a kutya életét – mondta Fekete Attila, az Erdélyi Szarvasgomba-keresők Egyesületének elnöke. – A másik tévhit, hogy csak fajtiszta kutya lehet jó szarvasgomba-kereső, hisz rengeteg olyan eb körözi le fajtiszta társait, amelyet menhelyről fogadtak örökbe.”

A megmérettetés díjazással ért véget, a gazdák emlékplakettet és diplomát, kutyáik pedig jutalomfalatot kaptak. A számukra idegen környezetben is jól teljesítő ebek közül a legjobbnak Szabó László Kitty nevű kutyája bizonyult.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!