ERDON Helyi hírek

2010.05.26. 16:58

Áremelés vitával

<p>Bihar megye - Áremelés vagy árcsökkentés? - ekörül folyta a vita a tömegközlekedésben alkalmazott bérletár módosításáról szóló határozattervezt kapcsán a nagyváradi helyi tanács szerdai ülésén.</p>

Vitát szült a helyi tanács szerdai ülésén a városvezetésnek az a javaslata, hogy a helyi közsállításban az egységes bérletek árát havi negyvenöt lejről ötven lejre emelje. Ezúttal (Dorin Chorches hiányában) Claudiu Popa volt a Demokrata-Liberális Párt ügyeletes szónoka, aki a szóban forgó napirendi pont vitáján kifejtette, hogy nem ért egyet a tervezett drágítással, mert, mint érvelt, a jelenlegi gazdasági helyzetben nem megfelelő a pillanat az áremelésre. Popa hangsúlyozta, hogy az a váradi, aki másfél évvel ezelőtt csak egy vonalra váltott bérletet, csak 36 lejt fizetett, a mostani emelés után azonban kénytelen lesz 50 lejt fizetni a bérletért. „Ez negyven százalékos emelés” - emelte ki. Válaszában Csuzi István a Helyi Közszállítási Vállalat (OTL) igazgatója elmondta, hogy a legutóbbi ármódosítást nem lehet emelésnek nevezni, hiszen a pluszban elkért összegért cserébe a vállalat sokkal szélesebb körű szolgáltatást biztosít. Ezt követően kifejtette: „a közszállítási vállalat gazdasági alapon működik, és ezért kértünk havi 60 lejes bérletárat, azonban elfogadtuk az önkormányzat azon álláspontját, hogy a nehéz gazdasági helyzetre való tekintettel az egységes bérlet ára legyen 50 lej.” Amikor pedig Popa kötötte az ebet a karóhoz, akkor felszólalt Delorean Gyula RMDSZ-es helyi tanácsos azt kérdezve Csuzitól, hogy másfél évvel ezelőtt mennyibe került egy bérlet azoknak, akik a Rogerius lakónegyedből Szőllősbe akartak eljutni. A válasz ez volt: akkor két vonalra egy havi bérlet 56 lejbe került. Most egy bérlet minden vonalra 50 lej lesz. „Tehát nem áremelésről, hanem árcsökkentésről van szó” - vonta le a következtetést Delorean. Csuzi István egyébként bejelentette azt is, hogy amennyiben sikerül beszerezni elektronikus jegy- és bérletkezelő rendszert, akkor vissza lehet térni a személyre szabott bérletrendszerre, sőt, akkor specifiusan meghatározott útvonalra is lehet majd bérletet váltani. Az új tarifákról szóló határozatot öt ellenszavazat mellett fogadta el a helyi tanács. A határozat június 1-i hatállyal lép érvénybe.

Pap István

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!