ERDON Helyi hírek

2010.05.16. 17:15

Éjszakai kalandok a múzeumban

<p>Bihar megye - A hétvégén Nagyváradon is megtartották az Európa-szerte hagyományosan megszervezett Múzeumok Éjszakáját. Tapasztalataink szerint van még hova fejlődnie a rendezvénynek...</p>

Dacolva az időjárási körülményekkel sokan döntöttek úgy, hogy a Múzeumok Éjszakája alkalmából látogatást tesznek a megyeszékhely múzeumaiban kihasználva az ingyenes látogatás és az éjszakai nyitvatartás lehetőségét. Arra számítva, hogy egy tartalmas és izgalmas este áll előttünk magunk is útnak indultunk, hogy végigjárjuk Nagyvárad múzeumait. Körutunk első állomása a Körösvidéki Múzeum volt épületében - a római katolikus püspöki palotában - nyílt tárlat volt, melyen a múzeum képzőművészeti részlegének legértékesebb festményei voltak kiállítva, többek között Albrecht Dürer, Barabás Miklós, Nicolae Tonitza, Theodor Pallady, Mattis Teutsch és Bihari Sándor művek. A püspöki palota impozáns dísztermét és annak falát díszítő festmények sokakat ámulatba ejtettek. Mivel a múzeum költőző félben van a - kétséget kizáróan színvonalas - tárlaton és a dísztermen kívül nem sok látnivaló akadt.

Igénytelenség

A kivilágítatlan hosszú folyosó mentén kalandosnak bizonyult a Rulikowski úti Hadimúzeumba való bejutás. Stefan cel Mare és Mihai Vitéz szobrai közt botorkálva a kiállítóterembe érve második világháborús katonai egyenruhába öltözött fiatalok fogadták a látogatókat korhű fegyverekkel a kezükben: megmutatták, hogyan használták a fronton a katonák ezeket a fegyvereket. A tárlat anyagában első és második világháborús katonai egyenruhák, fegyverek, kitüntetések, kordokumentumok tekinthetőek meg, illetve a valóságtól néha elrugaszkodó térképekkel valamint fotókkal illusztrált történelmi ismertetők. A látogatókat igény esetén egy alkalmazott vezette körbe, ami hasznosnak is bizonyult, hiszen a kiállított tárgyak mellé csatolt "cetliken" igencsak meglátszott az idő vasfoga. A kiállított tárgyak érdekes színfoltja volt az egyik asztalon közszemlére tett, kettétört kenyér, műanyagpoharak, papírszemét is...Bár az eredeti program szerint a Múzeumok Éjszakája 1-ig tartott (kivéve a hadimúzeumot, ahol 23 óráig fogadták a látogatókat) az Ady Endre Emlékmúzeumot már 11 előtt zárva találtuk. Remélhetőleg jövőre tartalmasabb emlékekkel gazdagodhatunk az éjszakai "kirándulás" során.

Mészáros Tímea

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!