ERDON Helyi hírek

2010.05.19. 15:39

Csíkszeredában tartják az első romániai szarvasgombász-konferenciát

<p>Csíkszereda - Az I. Romániai Szarvasgombász-konferencia kezdődött el a csíkszeredai megyeházán május 19-én délelőtt, amelyre hazai és külföldi előadók egyaránt érkeztek.</p>

A nagyszabású rendezvény szervezői Hargita Megye Tanácsa, az A.C.T.A. (Erdélyi Szarvasgomba-keresők Egyesülete), a Trufa-Rom Kft., a Vagoemt Kft., a Mezőgazdasági Minisztérium és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem.

Borboly Csaba megyeitanács-elnök köszöntőjében jelentős eseménynek nevezte a rendezvényt, és kijelentette: Hargita Megye Tanácsa a kovász szerepét szeretné betölteni a hasonló kezdeményezéseknél, tanácsadással és információval segítve, ezért vett részt a konferencia szervezésében.

„A megye lakosságának több mint 50 százaléka mezőgazdaságból él, ezért helye van a szarvasgombászatnak is térségünkben” – mondta Borboly Csaba.

A megyei önkormányzat elnöke rámutatott: a szarvasgombászat nálunk sem jár gyerekcipőben, hisz Fekete Oszkár gombaszakértő már lépéseket tett ez ügyben. Borboly méltatta Becze István, a mezőgazdasági tárca kabinetvezetője szervező munkáját is.

Magyari Ferenc, az Erdélyi Szarvasgomba-keresők Egyesületének képviselője köszönetet mondott azért, hogy Hargita Megye Tanácsa lehetőséget teremtett a konferencia megrendezésére, és elmondta, hogy szervezete Romániában folyamatosan népszerűsíti a szarvasgombászatot. A Magyarországról érkezett Szakács József közölte, be szeretnék bizonyítani, hogy érdemes szarvasgombászattal foglalkozni, bemutatnák, hogyan működik mindez Európában, a kutyás keresést pedig az érdeklődők megtekinthetik a csütörtöki versenyen.

Dr. Bratek Zoltán, a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem kutatója a Kárpát-medencei szarvasgombafajokat mutatta be, illetve alkalmazási lehetőségeiket az erdőművelésben. Beszélt a híres erdélyi szarvasgomba-kutatókról, László Kálmánról, Pap Gézáról és Misky Mihályról.

A hazai és magyarországi, illetve szlovák, olasz és cseh előadók előadásai egészen estig tartanak. Holnap, május 20-án a II. Szarvasgomba-kereső Kutyaversenyt és -szemlét rendezik meg a csíkszeredai kicsi (volt pionír-) parkban reggel 9 órai kezdettel, a szervezők mindenkit szeretettel várnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!