ERDON Helyi hírek

2010.04.08. 13:00

Bemutatkozott a Tempevölgy Váradon

<p>Nagyvárad – Kultúrával, művészettel, tudománnyal foglalkozik a balatonfüredi Tempevölgy folyóirat, amelyet szerda délután Váradon is bemutattak.</p>

Az irodalmi-művészeti eseményt a Debreceni Költészeti Fesztivál programjaihoz kapcsolódva szervezték meg Váradon, „főszereplője” pedig a körülbelül egy éve indított Tempevölgy folyóirat volt. A vendégeket Szűcs László, a Várad folyóirat főszerkesztője köszöntötte a Városi Művelődési Házban, majd Cserép László, a balatonfüredi önkormányzat képviselője mutatta be a rendezvény résztvevőit, a települést, ahonnan érkeztek, azokat a programokat, intézményeket, amelyek révén Balatonfüred „a kultúra és a művészetek városa” lehet.

Ahol „dalolnak” a költők

Ezirányú törekvéseikhez illeszkedik a Tempevölgy folyóirat is, melynek nevét Cserép László javaslatára Jókai Mórtól kölcsönözték, árulta el a kiadvány főszerkesztője, Praznovszky Mihály. Az elnevezés okának magyarázataképpen idézzük Jókai sorait, amelyek a folyóirat hátsó fedőlapján olvashatóak: „Mit érthetnénk mást e név alatt, mint a Balaton vidékét? Melyik tájrésze hazánknak érdemli meg inkább a Tempevölgy nevet? Ahol magasabb szellemek dalolni tanítják a költőt, a nem költőt pedig érezni azt, amit a költő énekelt.” (Jókai Mór: A magyar Tempevölgy, 1858)

– Sokan a nevüket adják a laphoz, és azt a minőséget, amit az életművük képvisel – fogalmazott Praznovszky Mihály, példaként említve Kocsis Zoltán, Szőcs Géza, és a magyar származású, Olaszországban élő és alkotó Tomaso Kemény költő nevét. Ez utóbbi a váradi rendezvényen is részt vett, és többek között egy Ady Endréről írt versét ismertette a hallgatósággal. A negyedévente megjelenő Tempevölgy szerkesztésének lényege, hogy jó próza, jó vers, érthető tanulmányok legyenek benne, ugyanakkor próbálják megvalósítani azt, hogy egyszerre legyen helyi jellegű, ugyanakkor Magyarország, és tágabb kitekintésben a magyarság lapja, mondta Praznovszky Mihály.

A rendezényen a versek és prózák tolmácsolásában közreműködött Vékony Anna színművész, míg Gergely Éva és Kálmán Tamás előadóművészek saját szerzésű dalokkal járultak hozzá a hangulatteremtéshez. A kellemes és tartalmas kulturális esemény összképén csak egy valami rontott: nagyon kevés váradi vett részt rajta.

Tököli Magdolna

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!