ERDON Helyi hírek

2010.02.01. 15:33

Tizedik alkalommal szerveznek borversenyt Mezőfényen

<p>Szatmár megye - Immár tizedik alkalommal szerveznek borversenyt a<strong> Nagykároly</strong> melletti Mezőfényen. A szervezők ebben az évben is garanciát vállalnak a jó borokért és hangulatért.</p>

Nem múlhat el év az immárhagyományosnak mondható borverseny nélkül. Idén Mezőfényen rendezik az év első versenyét, február 6–án, melyre ebben az évben is nagyon készülnek a helybeliek. Heinrich Mihály, a község polgármestere elmondta, disznóvágással készülnek a már előre kiváló hangulatúnak ígérkező eseményre.

"Idén is lesz hagyományos sváb hangulatú disznóvágás, melyen egy 150 kilogrammos sertést áldozunk fel. Az állat húsából elkészített finomságokat pedig a borversenyen résztvevőknek szolgáljuk majd fel"- mondta az elöljáró.

A korábbi években sem volt ez másként, hiszen a borok kóstolása hosszú időt vesz igénybe. Egész napos, vagy a késő délutáni órákba nyúló programra kell készülnie annak, aki részt kíván venni a rangos eseményen, így jól jön majd a kóstoló. "Remélhetőleg nagyon jó borokat neveznek be a gazdák az idei versenyre is. A korábbi években sem volt panasz a borokra, hiszen nagyon sok mezőfényi gazda gondos technikával, a borversenyeken részt vevő borász szakemberektől hallott tanácsokat alkalmazva készíti a borokat évente. A tavalyi termés jó volt, így minden okunk megvan azt feltételezni, hogy a versenyre benevezett borok is kiválóak lesznek" - tette hozzá Heinrich.

Finom borok

Mintánként 10 lejt kell befizetniük a versenybe benevezőknek. A bormintákat csütörtök délig lehet leadni a Mezőfényi Polgármesteri Hivatalban. Nem csak helybelieket várják, hanem más településről érkező borászok nevezésére is számítanak. Aki nézőként szeretne részt venni az eseményen, annak ugyancsak 10 lejt kell fizetnie, belépődíj gyanánt. A február 6–án, délelőtt 10 órától kezdődő borversenyre a mezőfényi kultúrotthonban kerül sor. A zsűrit ebben az évben is szakképzett borászok alkotják: Umhauser Valéria, Bencze Zoltán és Komáromi József személyében. Tavaly 66 mintát kóstolt, vizsgált meg a zsűri, ezek közül 56–ot díjaztak. 32 arany–, 12 ezüst– és ugyanennyi bronz–oklevelet vehettek át a gazdák. Az Év Borásza megtisztelő címének birtokosa a tavalyi évben Horn Ferenc lett.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!