ERDON Helyi hírek

2010.02.05. 15:02

A Caritas Szatmár megyei szervezete kiegészíti a szociális hálót

<p>Szatmár megye - A 2010-es év a szegénység és a társadalmi kirekesztés elleni küzdelem európai éve. Ennek szellemében szerveznek több közösségi akciót is a <strong>Caritas </strong>Szatmár megyei szervezetének dolgozói és az önkéntesek.</p>

A Caritas Szatmár megyei szervezete négy nagy területen nyújt segítséget a rászorulóknak: megelőző és támogató szociális tevékenységek, gyermek és ifjúsági programok, idősgondozás, valamint fogyatékosok megsegítése. A tavalyi évben minden gyermekre 130 lejt, idős személyre 152 lejt, fogyatékkal élőre 168 lejt, míg szociálisan rászorulókra 84 lejt fordítottak. 2009-ben 10 019 személy kapott a Caritason keresztül valamilyen segítséget. A rendelkezésre álló pénzügyi keret csaknem felét (48%) a szociálisan rászorulók támogatására fordítottak, az idősek gondozására 20 százalékot költötték, míg 17 százalékot a gyermekeknek és fiataloknak szánt programok tettek ki. A fogyatékkal élő személyek a Caritas szociális területeinek költségvetéséből 15 százalékot kaptak a tavalyi évben. Mivel jelentősen bővültek a Caritas szolgáltatásai, ezzel együtt nőtt az alkalmazottak száma, amely maga után vonja, hogy korábban nagyobb segítséget nyújtottak a tárgyi jellegű adományok, addig most ez már kevésnek bizonyul, és az önkormányzati, valamint állami segítség nélkül nem tudnák működtetni a szervezetet. Természetesen egyre több pályázaton is részt vesznek, hogy időszakos programokat támogassanak. Ezek a programok azonban rendszerint annyira népszerűek, hogy folytatást követelnek, és bekerülnek az állandó szolgáltatások közé.

Szegénység ellen
A 2010-es évet az Európai Unió a szegénység és a társadalmi kirekesztés elleni küzdelem európai évének nyilvánította. A célkitűzés jegyében zajló eseménysorozat nyitányára január 27-én az Európai Parlament (EP) brüsszeli székhelyén került sor. A szemináriumon a Caritas Europa páneurópai szervezet Zero poverty - Act now / Zéró szegénység - Cselekedj most! elnevezésű éves kampányát, azonos című kiadványát és aláírás gyűjtési akcióját ismertette a szerzőcsoport. Ehhez természetesen a Caritas Szatmár megyei szervezete is csatlakozik. Ennek keretében február 16-án a Caritas szociális óvodájába látogat el Ft. és Nm. Schönberger Jenő megyés püspök. Az ősz folyamán két közösségi akció keretén belül is megpróbálják a lakosság figyelmét felhívni a szegénység jelenségére és azokra, akik a létminimum alatt élnek. Az egyik akció október 16-án lesz a Szegénység Elleni Küzdelem Világnapján, míg a másik az „Egymillió csillag" elnevezésű szolidaritási akció, amelyet 2009-ben szervezett meg először Szatmárnémetiben a szervezet.

Támogatás
A Caritas Europa Zéró szegénység - Cselekedj most! akcióját támogatni kívánók a www.zeropoverty.org linken  csatlakozhatnak a szegénység és társadalmi kirekesztés elleni küzdelem felszámolását szorgalmazók névsorához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!