ERDON Helyi hírek

2008.12.23. 12:57

Nagyobb önállóságra lenne szükség

<p>Bihar megye - A Bihar Megyei Foglalkoztatási Ügynökségen kedden megtartott ez évi utolsó sajtótájékoztatón összegezték ez évi főbb tevékenységüket és beszéltek jövő évi terveikről is.</p>

Nica Daciana a Bihar megyei Foglalkoztatási Ügynökség aligazgatója ez évi legfőbb tevékenységüknek a szakképesítő tanfolyamok szervezését jelölte meg. 2008-ban összesen 34 tanfolyamot szerveztek 664 résztvevővel. Támogatták a munkáltatók által saját alkalmazottaiknak szervezett továbbképző tanfolytamokat is, de e területen voltak gondok, hiszen a munkáltatókat valósággal rá kellett beszélni e tanfolyamok megtartására. A legfőbb kifogás az volt, hogy ha továbbképzik az alkalmazottat, akkor az más cégnél nagyobb fizetésért értékesíti a tanultakat. Ezt viszont a munkaszerződés kiegészítésével meg lehet akadályozani, mondta Dorel Draghici a Foglalkoztatási Ügynökség igazgatója. A 2009-es évre az idiginél is gazdagabb szakképesítő programot állítottak össze. Lessz menedzserasszisztens, könyvelő, számítógépes adatfeldolgozó képzés és kérésre gipszkarton-mennyezet szerelő. A cégek kérésére támogatják 17 személy számára a munkafelügyelői képzést. A szakképesítő tanfolyamokkal nagy gond, hogy nem tudják idejében elszámolni a költségeket, mert minden kifizetést először jóvá kell hagyatni a szakminisztériummal, s míg megkapják a jóváhagyást három hét is eltelhet, néha már büntetőkamatot is kérnek a hátralék után, azt pedig nincs miből fizetni. Nagyobb döntési és pénzügyi önállóságra lenne szükség, s akkor sikeresebben tevékenykednének, bár ebben az évben a Bihar Megyei Foglalkoztatási Ügynökség országos első helyezést kapott a brassói kiértékelésen."Amikor én az intézmény élére kerültem 1965-ben még 60 alkalmazottja volt az intézménynek, most pedig megnövekedett feladatok mellett mindössze 43-an maradtunk, ebből 13 a vidéki kirendeltségeinken dolgozik"-mondta Dorel Draghici igazgató.

Szó esett még az ez év végi, jövő év eleji tömeges elbocsátásokról. Ezideig 27 Bihar megyei cég jelentette be, hogy október és január között véglegesen, vagy ideiglenesen beszünteti a termelést, elbocsátja alkalmazottait. Ezek megyénk munkanélküliségi rátáját 50 százalékkal emelik. Az Oradinum konfekciógyár például októberben végleg bezárja kapuit, 322 alkalmazottat bocsát el. Ugyancsak októberben áll le véglegesen a Charlie kft, mely elektronikai alkatrészeket gyártott. Elbocsát 346 személyt. A Coca Coila gyár novemberben szünteti be véglegesen a termelést, elbocsát 102 személyt. Az eküllői Helios hőállótéglagyár csak időszekosan szünteti be a termelést, januárban elbocsátanak 160 személyt és így tovább. Januárig összesen 1968 személlyel szaporodik a Bihar megyei munkanélküliek száma.

Albert Ferenc

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!