ERDON Helyi hírek

2008.10.23. 11:39

Nicolas Sarkozy – érmihályfalvi gyökerek!

<p>Bihar megye – Franciaország elnöke, korábbi belügyminisztere, Nicolas Sarkozy, magyar származású – ez közismert. Az életrajzok általában csak nagyszüleiig vezetik családfáját, ám mint kiderült, annak gyökerei apai ágon Érmihályfalváig nyúlnak!</p>

Amikor korábban Magyarországra várták Franciaország elnökét, villanyposta üzenet érkezett egy magyarországi családfakutatótól Érmihályfalvára, mely arról érdeklődött, mit tudnak Sarkozy városbeli gyökereiről. Addig semmit nem tudtak, viszont ennek kapcsán kezdett el foglalkozni a témával a helytörténeti kutatásokat végző Kovács Rozália, a Partiumi és Bánsági Műemlékvédő és Emlékhely Társaság egyik helyi tagja. A „Nagy családok, fényes idők Érmihályfalván” című kötetben nincs is említés Sárközyekről, éppen azért, mert semmilyen adat, vagy utalás nem állt akkor még rendelkezésére, mondta kérdésünkre Kovács Rozália, de azóta kiderült, hogy az ismert Bernáthokkal, Keczelyekkel, Fráterekkel is kacsolatban voltak.

Az első jelek

A kutatást abban a református anyakönyvben kezdte, amit ”az érmihályfalvi református egyház első darab anyakönyve, mely az 1828-ik év augusztus hó 18-ik napján támadott és a papilakot elhamvasztott tűzben elégett 1769-ik évben kezdett Anyakönyv helyett” kezdett megírni a lakosok összeírásával Vásárhelyi Dániel hajdani lelkész. Ebben szerepel bizonyos Sárközy Gedeon, felesége Kengyel Klára, és volt három fiúk: Ferenc (szül.1820), Gedeon (1823), és György (1825). Ez a szál nem vezettt tovább, viszont más források alapján (Nagy Iván – Magyarország családjai; Kempelen Béla – Magyar nagy családok; Csánki Dezső – Magyarország történeti földrajza, Turul című folyóirat) összeállította azt a családfát, mely 1562-ben indul bizonyos Sárközy Mihállyal, és két ágon is eljut Érmihályfalvára.

Szépapjától az elnökig

Az egyiken a legismertebb név azé a Ketzely Krisztináé, aki 1774-ben úrasztali terítőt ajándékozott a „szent ekklesiának”, s melyet ma is őriznek. A másik a szempontunkból érdekesebb családi ág, mely adott ponton egybe esik a fentebb idézett anyakönyvvel, és kiderül, hogy nevezett id. Sárközy Gedeon 1791-ben született, és a családfa alapján ő a mai francia elnök szépapja! Fiai közül az ugyancsak már feltüntetett Ferenc (üknagyapa) 1820-ban született Mihályfalván, az ő fia, György (dédnagyapa) 1862-ben szintén Mihályfalván, de 1933-ban már Szolnokon halt meg. Utóbbinak volt egy szintén György (1896–1948) nevű fia, az elnök nagyapja, akit már Szolnok kulturális és városfejlesztési ügyekért felelős alpolgármestreként említenek az életrajzok, melyek ettől kezdve már bővelkednek adatokban, például édesapjáról, az idegenlégiót megjárt Sárközy Pálról is.

A temetőben nincs nyomuk

A „Nagybócsai” előnév Kovács Rozália kutatásai során sehol nem bukkan fel, más források szerint még 1628-ban kapták nemesi oklevelükkel II.Ferdinándtól. A családi nevet az elnök édesapja „franciásította”, így lett Paul Sarkozy de Nagybocsa. A családfával kapcsolatban minden tévedés kizárt, jelentette ki Kovács Rozália, aki kérdésünkre – mint a helyi temető talán legalaposabb ismerője (e témában is jelent meg kötete) – elmondta: a sírkertben ma már nincs a családra utaló síremlék. (Részletesebb és szakszerűbb leírás megjelenik majd Kovács Rozáliától tematikus kiadványokban.)

Rencz Csaba

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!