ERDON Helyi hírek

2008.09.25. 13:06

Megnyílt az Expo Varadinum

<p>Bihar megye - A nagyváradi Antonio Alexe Sportcsarnok előtt tartották az idei Expo Varadinum ünnepélyes megnyitóját. A nagyközönség ma 11.00 órától szombaton 17.00 óráig tekintheti meg a kiállitást.</p>

Immár 12. alkalommal rendezik meg Nagyváradon a fogyasztási termékek széles választékát felvonultató Expo Varadinumot. Újdonság, hogy a sportcsarnok melletti parkolóban fogyasztással egybekötött gasztronómiai fesztivált is szerveztek. Tegnap délelőtt az Antonio Alexe Sportcsarnok előtti zászlórudakon Románia, Magyarország, az Európai Unió és az Expo Varadinum lobogóit fújta a szél. Mindez már sejtette a fogyasztási termékek kiállításának nemzetközi jellegét. A szervező az Expo Varadinum a Nagyváradi Polgármesteri Hivatallal, a Bihar Megyei Vállalkozók Szövetségével, a Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamerával és a magyarországi Körös Tradéval közösen.

Köszöntők

Bondor András, az Expo Varadinum ügyvezető igazgatója, „a kiállitás lelke” közölte az egybegyültekkel, hogy a kiállitást 3800 négyzetméteren szervezték meg, 8 országból 173 cég részvételével. Borbély László fejlesztési, középitkezési és lakásügyi miniszter üdvözlő beszédében Nagyvárad előnyös geopolitikai helyzetét taglalta kereskedelmi szempontból, ami jelentős befektetőket vonz a városba. Hozzájárul ehhez az is, hogy Romániában a gazdasági fejlődés ebben az évben várhatóan eléri a 9 százalékot, elsősorban az építőiparnak köszönhetően. Nagyvárad már „kinőtte” a sportcsarnokot, és a város megérdemelné, hogy egy megfelelő kiállítási csarnoka legyen, amihez a szakminisztérium támogatását ígérte. Beszéde végén a miniszter magyarul is üdvözölte az expó résztvevőit.

Felszólalt még Bogár Tibor, Magyarország nagykövetségének kereskedelmi vezetője, aki román nyelven fejtegette a kétoldaló kereskedelmi forgalom fontosságát, amihez jelenlétükkel a vásáron hozzájárulnak a magyar cégek is. A házigazdák nevében Biró Rozália alpolgármester románul köszöntötte a megjelenteket, majd magyarul és angolul is szólt az egybegyültekhez.

Az alpolgármester asszony és Borbély László vágták el a trikolór szalagot, hogy utána a vendégek megtekintsék a ruházati cikkeket, bútorokat, épületgépészeti felszereléseket, piperecikkeket, édességeket és sok más fogyasztási terméket felvonultató kiállitást.

Az Expó programja

Szeptember 25-én, csütörtökön: 11.00 a kiállitás megnyitása a látogatók előtt; 12.00 az Onisifor Ghibu Középiskola kisdiákjainak előadása; 14.00 újságírók főzőversenye; 16.00 evő -ivóverseny; 19.00 záróra. Szeptember 27-én, szombaton: 10.00 megnyitó; 11.00 a Művészeti Középiskola diákjainak műsora; 12.00 újságírók főzőversenye; 14.00 óriásbográcsfőzés, birkasütés, evő- ivőverseny; 15.00 békéscsabaiak kolbásztöltő bemutatója; 16.00 egy kolozsvári cég főzőbemutatója; 19.00 záróra. Szeptember 28-án, vasárnap: 10.00 megnyitó; 11.00 gyermekműsor; 12.00 Adrian Hadean főzőbemutatója; 13.00 divatbemutató; 16.00 tombolasorsolás (fődíj egy szobabútor, egy Canon típusú digitális fényképezőgép); 17.00 záróra.

Péter I. Zoltán

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!