ERDON Helyi hírek

2008.09.28. 14:28

Irodalmi délután a TEG-ben

<p>Nagyvárad - Péntek délután a nagyváradi Tibor Ernő Galériában tartották a bemutatóját a Dobszó az éjszakában című Bertolt Brecht válogatásnak, Vetési Nándor főiskolai hallgatónak az előadásában.</p>

Vetési Nándor főiskolai hallgatónak a neve ismerősen csenghet a váradi irodalombarátok fülében, hiszen az ifjú művésznek a Dobszó az éjszakában című egyéni produkciója már a harmadik ilyen jellegű próbálkozása, az 1956-os forradalom és szabadságharc témájában készült Angyal, vigyél hírt a csodáról című verses egyveleget és az Ifjú szívekben élek című Ady-összeállítást követően. A fiatal művész jelenleg a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem Színház- és Filmművészet karának harmadéves hallgatója. Tanulmányaiban nagy segítségére van az idén pályakezdésének harmicadik évfordulóját ünneplő Rácz Mari színművésznő, aki a Bertolt Brecht verses, prózai és drámai alkotásaiból összeállított, péntek délután a váradi Tibor Ernő Galériában bemutatott előadást is rendezte.

Hiteles alakítás

Mint ismert, a német drámaíró, költő, színházi rendező és kritikus deklaráltan marxista volt, az 1933-as fasiszta hatalomátvétel után Dániába emigrált. 1941-1947 között az Egyesült Állomokban élt, 1948-ban tért vissza hazájába, Kelet-Berlinbe. Világnézete, eszmei rendszere jól tükrözödik az írásaiban, s hűen tolmácsolta ezeket Vetési Nándor is. Ha kellett Penge Mackie (Koldusopera) bőrébe bújt, vagy éppen a weimari alkotmány első paragrafusát idézte. Alakításában hitelesen jelent meg az első világháború nyomasztó légköre, a zsidóüldözések éveihez hasonlóan. Nem csoda, hogy az előadás végén a közönség vastapssal jutalmazta a látottakat, hallottakat.

Ciucur L. Antonius

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!