ERDON Helyi hírek

2008.03.15. 15:51

Kemény intézkedést ígérnek a román hatóságok

<p>Kemény intézkedéseket ígérnek a román hatóságok azon magyar fiatal ügyében, akit március 15-én Kolozsvár belvárosában véresre vertek a fasiszta eszméket valló Új Jobboldal, román szélső-nacionalista szervezet tagjai.</p>

Calin Platon alprefektus sajnálatosnak és megengedhetetlennek tartja az incidenst. Véleménye szerint a törvényt minden állampolgár esetében egyenlően kell alkalmazni. "Biztosíthatom az ünneplőket, hogy a tettesek kemény intézkedésekre számíthatnak" - mondta. Ioan Pacurar, Kolozs megyei rendőrparancsnok a sajtónak azt nyilatkozta, hogy a megvert diák sokkos állapotban volt, így nem tudott megfelelő személylírást adni tettesekről, a rendőrség azonban megpróbálja azonosítani őket.
A március 15-i kolozsvári magyar megemlékezésekre siető kokárdás, kezében pedig magyar zászlót tartó 17 éves fiatalembert öt-hat, román nemzeti színű sálat viselő fiatal támadta meg. Többször megütötték, majd sokáig a földön rugdosták. A vérbe borult fiatalember a törvényszéki orvostani intézetben vett látleletet és a rendőrséghez fordult panasszal.
A kolozsvári megemlékezésen tartott, felháborodott hangvételű ünnepi beszédében Eckstein-Kovács Péter RMDSZ-szenátor a következőképp fogalmazott a magát a két világháború között tevékenykedő Vasgárda utódszervezetének valló Új Jobboldal tagjainak erőszakos megnyilvánulásáról: "Legyen világos: használhatjuk nemzeti szimbólumainkat!" Aggodalmának adott hangot, mivel elmondása szerint sok szülő jelezte már, hogy magyarul beszélő gyerekeiket nem szolgálják ki a kolozsvári üzletekben. Megemlítette a román nacionalista pártok olyan törvénytervezeteit is, melyek szerint kétszeres bérezést kell biztosítani azoknak a román oktatóknak akik Székelyföldön vállalnak munkát, Gheorghe Funar, Kolozsvár Nagy-Románia Párti ex-polgármestere, a párt szenátora ezer eurót adna azoknak a magyar családoknak, akik végleg elhagynák Romániát, a parlament előtt ugyanakkor egy olyan tervezet is megvitatásra vár, mely betiltaná a magyar nyelvű oktatást és kitiltaná a magyarokat a közigazgatásbó! l. "Mindez 2008-ban történik, Romániában" - hangsúlyozta a szenátor.
A magyar megemlékezést megelőzően, az Új Jobboldal "a magyar szeparatizmus" ellen szervezett tüntetést. Az esemény mintegy száz fiatal résztvevője olyan szlogeneket kiabált, mint "Kifele a magyarokkal az országból!" vagy "Székelyföld román föld!". A polgármesteri hivatal által engedélyezett nacionalista tüntetés ellen több román emberjogvédő szervezet is felszólalt, mondván: az ilyen rendezvények a magyar közösség ünnepe ellen irányulnak, egyben pedig etnikumok közötti konfliktust keltenek. Úgy vélik: az engedélyezés azt jelenti, hogy a város vezetése nem tud ellentmondani a nacionalista szervezeteknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!