ERDON Helyi hírek

2008.03.06. 16:33

Beszélgetéstől masszírozásig

<p>Szatmár megye - A Szatmárnémeti Caritas tizenhárom éve nyújt Szatmár megyében házi gondozói szolgáltatást. Márciusban további betegek ellátására lesz lehetőségük a szakembergárda bővítése miatt.</p>

A Szatmárnémeti Caritas tizenhárom éve működteti házi gondozói szolgáltatását – tudtuk meg Vitéz Carmentől, aki a házi gondozók koordinátora, aki azt is elmondta, hogy egyre nagyobb igény van erre a szolgáltatásra, hiszen Szatmár megy lakosságának is nagy része áll idős, beteg emberekből, akik sokszor egyedül, kis nyugdíjból próbálják meg fenntartani magukat. A Caritas tavalyi év folyamán a Szociális Gondozói Hivatal (SPAS) központtal együtt indítottak közös projektet, melynek célja, hogy növeljék a házi gondozásra és akár betegek ellátásra is alkalmas szakszemélyzetet. Márciusban várhatóan tizenöt személlyel bővül a gondozók száma Szatmárnémetiben. Ezzel együtt megnő azoknak is a száma, akiknek a segítségére tudnak lenni.

Komplex szolgáltatás

A Caritas házi gondozói szolgáltatása a beszélgetéstől a vérnyomásmérésen át a legkomplexebb betegellátást tudja nyújtani a rászorulóknak. Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy agyvérzést szenvedett és daganatos megbetegedésben szenvedőknek a megyei egészségügyi biztosítókon keresztül – orvosi javallatra – 11 havonta jár 56 napi ingyenes rehabilitációs foglalkozás. Erről a lehetőségről értesült Csajkos Gyula is, aki januárban agyvérzést kapott, de már a kórházi tartózkodása alatt kérvényezték a rehabilitációt, és február közepétől járnak hozzá a Caritas szakápolói, akik megmérik a vérnyomását, és ami a legfontosabb speciális masszázzsal segítik a bénult testfél gyógyulását. Az orvosok azt jósolták, hogy hónapokba fog telni mire az első lépéseket megteheti önállóan, de Gyuszi bácsi elmondta, hogy „kis segítséggel már ki tudok menni a mosdóba. A lábam már jobban mozog. A karomat is meg tudom emelni, csak az ujjaimat nem érzem egyelőre.” A felesége szerint is szemmel látható a változás, és így már reménykedhetnek, hogy fel fog épülni.

Vannak azonban könnyebb esetek is, amikor csak beszélgetnek az idős emberekkel, hogy magányukat enyhítsék napközben. Ilyen eset a 92 éves Mihaltean Magdalena, akinek elmondása szerint a gyermekei törődnek vele, de a fia, aki a közelben lakik, nyugodtabb úgy, ha napközben is benéz édesanyjához valaki. Közel egy éve minden nap megmérik a vérnyomását, de másra nincsen szüksége, mert Magdalena néni idős kora ellenére ellátja saját magát.  

Kérvényezés

A ingyenes, 56 napos, házi beteggondozói foglalkozáshoz kérvényezéséhez szükséges dokumentumok: a házi beteggondozói szolgáltatást nyújtó intézmény szerződéses viszonyban kell, legyen a megyei egészségügyi biztosítási pénztárral (CJAS); az intézménytől kapott kérvényt a kezelőorvosnak kell kitöltenie; a kérvénnyel a pénztárban lehet igényelni a szolgáltatást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!