ERDON Helyi hírek

2007.06.29. 08:45

Infrastrukturális kánaán jön?

<p>Nagyvárad - Jó úton haladnak, s ígérik, célt is érnek: komoly útépítési és -javítási projektekről, s az ehhez szükséges pénzesőről számolt be tegnap Váradon a szállítási miniszter és pár munkatársa.</p>

Körutat tett tegnap Bihar megyében a szállításügyi miniszter és a parlament meg a kormány közötti kapcsolatokért felelős államtitkára. A PNL-s Ludovic Orban miniszter és Cristina Pohora államtitkár párttársuk, Cornel Popa képviselő meghívására jöttek, azzal a céllal, hogy komoly infrastrukturális projektekről egyeztessenek és számoljanak be. A tárcavezető zárt ajtók mögött tárgyalt Petru Filip váradi polgármesterrel, Kiss Sándor megyei tanácselnökkel, majd Belényesbe, Élesdre és Vaskohsziklásra látogatott, később pedig a váradi körgyűrűt és a vasúti állomás felújítás alatt álló épületét tekintette meg. Délután Kisszedresre látogatott, ahol az erdélyi autópálya megyénket érintő munkálatai folynak.

Ludovic Orban váradi sajtótájékoztatóján elmondta: számos fontos beruházást terveznek a megyében, ezek többségét a parlament és/vagy a kormány már jóvá is hagyta.

Úton

A Váradot elkerülő körgyűrű nincs teljesen készen, bővítésének második szakaszára rövidesen érkezik az idénre szánt pénz, s a jövőre végzendő munkálatok finanszírozása is biztosnak tűnik. Ugyancsak körgyűrű épül Élesd, Vaskohsziklás és Belényes térségében, a munkálatokat még az idén megkezdik. Hasonló elkerülő útvonalról folynak az egyeztetések Nagyszalonta esetében is.

Mindemellett megvan a pénz több út korszerűsítésére – tudatta Orban. A Várad–Szalonta, Várad–Déva és Várad–Arad szakaszokat fogják modernizálni. Határidőt csak ez utóbbi esetben említett: szeptember 15-ig fogják elkezdeni a munkát. Mi több, az utóbbi két város közötti út felújításával párhuzamosan megkezdik egy Várad–Arad gyorsforgalmi út építését is. Ez összeköttetést fog biztosítani a két leendő autósztráda – az erdélyi, valamint a 4-es korridor – között.

Továbbá döntés született arról is, hogy egyes turisztikai célpontokhoz vezető utakat is korszerűsíteni akarnak, s erre is ad pénzt a kormány – tette hozzá Orban, bár e „célpontokat” nem nevezte meg. Kiderült viszont, hogy erre a munkálatsorozatra 300 millió euró érkezik majd – ám a pénz csak egy 2008-ban induló program keretében lesz kiutalható. A tárcavezető szerint a Bechtel-féle autópálya finanszírozása is simán megy mostanában.

Vasúton, levegőben

Más terveket is a miniszter figyelmébe ajánlott Cornel Popa, s Orban támogatólag is nyilatkozott ezekről. Így hivatalosan is napirenden van már a Kolozsvár–Biharpüspöki vasútvonal teljes villamosítása, s a vegetáló váradi reptér gazdálkodásának hatékonyabbá tétele. Orban nem akart érdemben reagálni arra az újságírói kérdésre, amely szerint a Megyei Tanácsnál a debreceni reptérrel egyezkednének közös projektekről, a váradi légikikötő kárára, viszont elmondta: „Normális légi összeköttetés hiányában e térség nem is számíthat az idegenforgalom igazi növekedésére. Legalább egy igazi fejlesztési stratégia és befektetési terv kellene a váradi légikitötőnek. A kifutópályát is ideje lenne már rendesen felújítani, majd bővíteni, hogy nagyobb gépek is leszállhassanak. Mi ezt is szorgalmazzuk. S ahogy az eddigiekből is látszott, a teljes bihari régió fejlesztését támogatjuk, hiszen ez a zóna, s ezen belül Nagyvárad az ország nyugati kapuja.”

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!