ERDON Bulvár

2009.01.12. 17:21

Újabb orosz kifogások

<p>Az ukrán UNIAN hírügynökség hétfő délutáni információja szerint az orosz gázszállító újabb kifogásokat támasztott az európai gázszállítások megújításával szemben. Az orosz Gazprom legújabban a tranzit nemzetközi megfigyelése pontos mechanizmusának kidolgozását igényli a gázcsapok megnyitásának feltételeként.</p>

Annak ellenére, hogy a szerződő felek eddig az orosz kormány minden feltételét teljesítették, még mindig nem indult meg a gázszállítás az európai országokba - írja az ukrán UNIAN hírügynökség. A tudósítás szerint az orosz Gazprom csak abban az esetben nyitja meg a csapokat, ha tételesen kidolgozzák a tranzitszállítások nemzetközi ellenőrzésének a mechanizmusát.

Előzőleg Vlagyimir Putyin orosz kormányfő kijelentette: nem elégszik meg azzal, hogy megérkeznek Ukrajnába a nemzetközi megfigyelők, és "kijevi szállodaszobákban, jelentős mennyiségű vodka fogyasztása mellett figyelik majd mindenféle hölgyek és urak" a gáztranzit menetét. A legújabb orosz igény szerint a gázszállítások azonnal megkezdődnek, amint a nemzetközi ellenőrzési rendszer teljes egészében üzemképes lesz.

Mint arról korábban a Független Hírügynökség beszámolt, Viktor Juscseno ukrán államfő kétségét fejezte ki, hogy Oroszország valóban rendelkezik-e az európai igényeket kielégítendő gázmennyiséggel, hiszen más indokkal aligha magyarázható, hogy az orosz fél új és új kifogásokkal hozakodik elő, miközben az érdekelt felek már minden követelését teljesítették.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!