ERDON Bulvár

2008.03.22. 12:13

Húsvéti nyuszi stop

<p>A keresztény ünnep mára már rengeteg jelképpel bír. Míg korábban a bibliai eredetű bárány (mint a szelídség jelképe) volt a trend, ma már a tojás, sőt, a nyúl is a jelképek körébe sorolható.</p>

Sajnos az utóbbi években elterjedt egy kevésbé jó szokás, az élő állatok ajándékozása. Egy kedves kis nyúl, vagy éppen egy pihés kiscsibe nagyon kedves ajándék lehet, feltéve, ha később is gondját tudjuk viselni. Az ünnepeket követően nagyon sok állat végzi menhelyen (vagy rosszabb esetben egy edényben), mivel a gondatlan gazdik meggondolatlanul választották meg az ajándékot. Minden esetben végig kell gondolni, gondját tudjuk-e viselni egy kisállatnak, hiszen nem eldobható plüssjátékokról, hanem élő, érző lényekről beszélünk.

Hol tarthatunk élő állatot?
A húsvétkor divatos állatok nagy részének nem felel meg a lakás, mint élőhely, ezért ha nyulat, vagy csibét vásárolunk (természetesen a további teendők mérlegelése után), mindenképpen csak akkor tegyük, ha kertes házzal rendelkezünk. Azt is figyelembe kell vennünk, hogy a legtöbb állat számára káros lehet, ha napközben lakásban tartjuk, majd estére kiengedjük a hidegbe.
Miért ne vegyünk élő állatot?
Egy kis nyúl hamar megnő, ahogyan egy csibe is, és számukra nem egy panellakás, vagy éppen egy gyerekszoba az ideális környezet. Arról nem is beszélve, hogy más állatokhoz hasonlóan folyamatos gondoskodást, odafigyelést igényelnek. Nem utolsó szempont az sem, hogy egy háziállattal (kutya, macska) szemben egy nyulat nem lehet alomra, szobatisztaságra szoktatni, így a későbbiekben a takarítás sok gondot okozhat.
A nyulak számára ideális étrendet is nehéz lehet összeállítani, hiszen rengeteg költséget jelenthet a megfelelő tápanyagok beszerzése. Arról nem is beszélve, hogy a nyulak, kiscsibék is megnőnek egyszer, s nem biztos, hogy továbbra is gyermekünk kedvencei maradnak.
Mit ajándékozzunk húsvétra?
Ha már korábban is terveztük, hogy vásárolunk egy házi kedvencet, s biztosak vagyunk benne, hogy hosszú, boldog életet biztosíthatunk számára, akkor nyugodtan meglephetjük vele gyermekünket. Ha azonban csak a pillanat hevében tetszik meg egy-egy kedves kisállat, próbáljunk józanul gondolkodni, s inkább ne vásároljuk meg.
Helyette elvihetjük gyermekünket valamelyik állatkertbe, ahol megsimogathatja, etetheti az állatokat, s így a kis kedvencek is megússzák az állatmenhelyet. Vásárolhatunk számtalanféle csokoládét, vagy plüssállatot is, melyek az élő állattal szemben nem igényelnek gondoskodást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!