Kezdeményezés

2023.11.20. 16:25

Székelykapu-építőkészletet gyárthat a LEGO, tízezer szavazat szükséges

Székelykapu lehet a LEGO egyik építőkészlete, ha sikerül összegyűjteni tízezer szavazatot.

Forrás: Hargita Népe

Hargita Népe

A LEGO hivatalos építőkészletként adhatja ki a sepsiszentgyörgyi Kerestély Koppány által tervezett és közel ezer legókockából megépített miniatűr székelykaput, ha sikerül tízezer szavazatot összegyűjteni.

A világszerte ismert és közkedvelt építőjátékot gyártó cégnek, a LEGO-nak a Lego Ideas nevű felületén bárki regisztrálhat saját építőkészlet-ötletet, és ha ez megfelel a szabályzatnak, illetve kellő mennyiségű szavazatot kap a terv, akkor a LEGO elkészíti és forgalomba hozza.

Ezt a lehetőséget ragadta meg Kerestély Koppány, hogy világszerte ismertté tegye a székelykaput.

Már gyerekkoromban imádtam a legókat, több készletem is volt. Bár ekkor még inkább az instrukciókat követve építettem össze a szetteket, azért szerettem a már meglévő kockákból is valami újat alkotni. A LEGO pedig megteremtette a lehetőséget, hogy a legózás mint hobbi ne csak gyerekek számára legyen élvezetes, hanem a felnőtteknek is, hiszen ma már számtalan, több ezer elemből álló készletek is megvásárolhatók (…) Mivel szeretek alkotni, kreatívkodni, egyszer csak megszületett bennem az ötlet, hogy tervezek egy székelykaput, hogy a könyvespolcom dísze legyen, ugyanis bár jelenleg Budapesten élek, Székelyföldön, Sepsiszentgyörgyön születtem, és büszke vagyok a gyökereimre, arra, hogy székely vagyok

 – közölte a Hargita Népe lapnak Kerestély Koppány.

Mint mondta, ekkor még nem gondolt arra, hogy feltöltse a tervet a Lego Ideas oldalra, de olyan sok pozitív visszajelzést kapott családjától, barátaitól, hogy végül hallgatott a tanácsukra. Hozzátette, hogy kisebb kutatómunka után megbizonyosodott arról, hogy eddig még senki nem töltött fel az oldalra legókockákból álló székelykaput.

Ahogyan a Lego Ideas felületen olvasható, bárki regisztrálhat saját ötlettel, amelyre tízezer szavazatot kell gyűjteni, hogy meg is valósuljon. Ha viszont nincs elegendő támogató, akkor törlik a tervet az oldalról, ezért a beérkező szavazatok mennyiségét időintervallumokhoz, mérföldkövekhez kötötték. A szabályok szerint a terv regisztrálása után hatvan nap alatt legalább száz szavazatnak kell érkeznie, hogy továbbra is a felületen maradjon a terv. A következő egy évben legalább ezer szavazatnak kell érkeznie, további hat hónap alatt ötezernek és újabb fél év alatt el kell érnie a tízezres szavazati számot, hogy megvalósuljon.

Kerestély Koppány elmondása szerint előbb családja, barátai népszerűsítették a tervet, de később a kezdeményezést megosztották több LEGO tematikájú, illetve erdélyieket és székelyeket összegyűjtő csoportban a közösségi médián.

Ahhoz azonban, hogy a LEGO szakértői elfogadják a tervet, több kritériumnak is meg kell felelnie. Maximum háromezer darabból állhat, már meglévő elemekből kell elkészíteni, nem alapulhat más szellemi tulajdonon, sem harmadik fél licencén, sem más játékgyártó meglévő produktumán. Akkor is visszautasíthatják a tervet, ha obszcén és erotikus, vagy ha alkohollal, drogokkal, vallási utalásokkal, második világháború utáni háborúzással, belső nézetű lövöldözős videójátékokkal kapcsolatos.

Ha minden feltételnek megfelel a terv, a LEGO szakemberei továbbfejlesztik, és kiadják hivatalos építőkészletként. A készítő a termék nettó árbevételének az egyszázalékos jogdíját kapja meg, illetve tíz példányt az építőkészletből.

A Lego Ideas weboldalon a szavazáshoz regisztrálni kell, a terv Szekler Gate (Székelykapu) néven található meg. Kerestély Koppány november elsején tette közzé tervét a felületen, és a cikk megjelenésekor már több mint nyolcszázan szavaztak rá.

A teljes cikk a Hargita Népe oldalán olvasható. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!