Ünnep

2022.04.01. 07:19

Idén is elindul a Székely Gyors-Csíksomlyó Expressz

Idén is elindul a Székely Gyors-Csíksomlyó Expressz a csíksomlyói búcsúba. A zarándokvonat június 3-án indul és 6-án, pünkösdhétfőn érkezik vissza – közölték a szervezők csütörtökön Budapesten.

Idén is elindul a Székely Gyors-Csíksomlyó Expressz a csíksomlyói búcsúba

Fotó: Bruzák Noémi

MTI/BN

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a sajtótájékoztatón kiemelte: az elmúlt bő tíz év talán legnagyobb ajándéka, hogy a kormány meg tudta erősíteni a nemzeti összetartozás érzését a Kárpát-medencében. A magyar nemzet „ünnepeiben is egységes”. Közös ünnepe a nemzeti összetartozás napja június 4-én és az idén azzal egy napra eső csíksomlyói búcsú – mondta. Az államtitkár kitért arra: 2022 Tamási Áron-emlékév a 125 éve született íróra emlékezve, aki –értékelése szerint – nemcsak az erdélyi, hanem a teljes magyar irodalom egyik legnagyobb és legolvasottabb írója. Az emlékév számos programja mellett örömtelinek nevezte, hogy idén a Székely Gyors-Csíksomlyó Expressz vonatot az író arcképével díszített mozdony húzza.

Potápi Árpád János kitért arra is: a kormány támogatáspolitikájának köszönhetően 2022-ben „egységes Kárpát-medencéről beszélhetünk, ha oktatásról, kultúráról, gazdaságról, sportról, médiáról van szó”, és az egységes magyar nemzet nehéz helyzetben is egyégesen nyilvánul meg. Ma a „legfenyegetőbb”, a következő időszakot és a vasárnapi országgyűlési választást is meghatározó kérdés a „háború vagy a béke” kérdésre. A kormány mindent megtesz a béke megőrzésérét, és semmilyen intézkedést nem támogat, amely az országot, a nemzetet háborúba sodorhatja – hangoztatta.

Csibi Krisztina, a Magyarság Háza ügyvezetője a Tamási Áron-emlékévről szólva hangsúlyozta: a Magyarság Háza úgy tekint a Tamási Áron-életműre, mint az anyaországban, a Kárpát-medencében, illetve a diaszpórában élő magyarok között összekötő kapocsra. Az emlékév programjai a fiatalokra fokuszálnak, akiket pályázatokkal, vetélkedőkkel, színházi előadásokkal, irodalmi estekkel próbálnak megszólítani – ismertette.


Mező Tibor, a Kárpáteurópa Utazási iroda ügyvezetője ismertette: az induló vonatokat katolikus pap és református lelkész áldja majd meg. A vonat díszvendége Dévai Nagy Kamilla Liszt Ferenc-díjas énekes lesz. Emellett a vonaton népzenészek játszák majd mindig annak a tájnak a zenéjét, ahol a vonat éppen áthalad. Rámutatott: az elmúlt évek tapasztalatai alapján a magyarlakta településeken, a többi között Nagyváradon, Kolozsváron és Gyergyószentmiklóson magyarok százai, ezrei köszöntik majd a vonatot. Székelyföldre érve a zarándokokat felcsíki és alcsíki falvakban székely családoknál szállásolják el. A pénteki utazás után a zarándoklat fő programja szombaton csíksomlyói búcsúi szentmise a Mária-kegyhelyen – mondta.
A sajtótájékoztatón kiosztott ismertető szerint a Csíksomlyó Expressz Szombathelyről indul, majd Sopron, Kapuvár, Csorna, Győr, Komárom, Tatabánya érintésével érkezik Budapestre, a Keleti pályaudvarra. Itt a Csíksomlyó Expresszt összekapcsolják a Székely Gyorssal, és a két vonat együtt, „össznemzeti zarándokvonatként” indul Erdélybe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!