Erdély hírei

2016.08.01. 18:26

Mintegy 40 diák vett részt a Communitas Alapítvány élménytáborában

Kalotaszegi ínyencségekkel, bővített programmal, valamint az Örökségünk őrei mozgalom egyik nyertes csapatának részvételével zajlott idén a Bölcs Diákok országos vetélkedő nyári tábora.

Kalotaszegi ínyencségekkel, bővített programmal, valamint az Örökségünk őrei mozgalom egyik nyertes csapatának részvételével zajlott idén a Bölcs Diákok országos vetélkedő nyári tábora.A 6. kiadást ezúttal július 25–31. között a Kolozs megyei Kalotaszentkirályon szervezte meg a Communitas Alapítvány, amelynek – akárcsak az egészéves versenyen – az RMDSZ Ügyvezető Elnöksége és a Babeș–Bolyai Tudományegyetem 4 kara – Magyar Biológiai és Ökológiai Intézet, Kommunikáció, Közkapcsolatok és Reklám Intézet, Kémia és Vegyészmérnöki Kar, illetve Történelem - Filozófia Kar – volt a partnere.

Az egyhetes élménytáborba ezúttal is az országos vetélkedő legjobban teljesítő 10 csapatát várták a szervezők, amely idén először egészült ki olyan diákokkal, akik az erdélyi magyar épített örökség védelmében léptek fel az Örökségünk őrei mozgalomban, az RMDSZ Ügyvezető Elnökség koordinálásával.

A tábor mintegy 60 résztvevője az elmúlt, teljes tanévet felölelő interaktív versenyen kreativitásáról és gyakorlatiasságáról tett tanúbizonyságot, ez pedig megmutatkozott a táborozás egy-egy tematikus napján is, hiszen a diákok Kalotaszentkirályon kémiai kísérleteket is végrehajtottak, felfedezték a Nyugati Szigethegységet, feljutottak a Vigyázó hegy csúcsára, ellátogattak a Fehér Kövekhez, de a Menyasszony Fátyla vízeséshez is. Kalotaszegi körútjuk során Ady Endre emlékszobájába, a mérai tájházba, majd a bivalymúzeumba fordultak be, a Varjúvárnál pedig Kós Károly munkásságával ismerkedtek meg. A hat nap során népdalokat és –táncokat is elsajátítottak, estét töltöttek táncházba, de az új tematikus-, sportnapon kalóriákat égetve métáztak és stafétajátékokban mérték össze erejüket. A szervezők meglepetéssel is készültek, hiszen a kommunikációs napon Marosán Csaba, a Kolozsvári Állami Magyar Színház színművésze Nagyírásos – írók, költők vallomásai Kalotaszentkirályról című előadásával örvendeztetett, és ha ez nem lett volna elég: az írni vágyóknak azt is biztosították, hogy tábori újságban jelentessék meg élményeiket.

„Egy olyan században, amikor mindenki arról beszél, hogy a fiatalokat nem igazán lehet kimozdítani komfortzónájukból, a Bölcs Diákok országos vetélkedője erre határozottan rácáfol, s rámutat, hogy nem helyes ez a retorika. Mi évről évre fél ezres nagyságrendben foglalkoztatunk diákokat, ha csakis ezt a programot tekintjük: a hatodik kiadáskor mintegy 13 megye 40 településének 56 iskolájából 133 csapat, azaz 550 középiskolás vette ki a részét a három forduló feladataiban” – értékelt Kandó Noémi főszervező, a Communitas Alapítvány munkatársa. Újításként kiemelte azt, hogy a 2016-os elődöntőt és döntőt televíziós vetélkedő formájában is lehetett követni.

A Bölcs Diákok egész éves tevékenységének célja a tanulók olvasási készségeinek fejlesztése, valamint az egyes tudományok szakterületéről származó információk közötti összefüggésekre való rávilágítás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!