továbbtanulás

2021.01.12. 15:00

Hamarosan dönteniük kell a nyolcadikosoknak

Ösztöndíj és széles körű lehetőségek várják a szakképzést választó nyolcadikosokat – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kedden

Szerencs, 2020. szeptember 30. Diák a Szerencsi Szakképzési Centrum Digitális Közösségi Alkotómûhelyében az avatás napján, 2020. szeptember 30-án. MTI/Vajda János

Forrás: MTI

Fotó: Vajda János

A tanulóknak és családoknak hamarosan dönteniük kell arról, hogy a most nyolcadikosok hol folytassák a tanulmányaikat – írták.

Schanda Tamás, az ITM parlamenti államtitkára ennek kapcsán a közleményben megjegyezte, a megújult szakképzés a fiatalok jelentős része számára egyértelműen jó választás lehet, hiszen

a technikumokból egyenes út vezethet az egyetemre az adott területen, a szakképzőkben pedig három év alatt a szakmájuk mestereivé válhatnak a fiatalok.

„Nemsokára zárul a középiskolai jelentkezési határidő, így a nyolcadikos diákoknak és szüleiknek fontos döntést kell meghozniuk az elkövetkező napokban” – fogalmazott Schanda Tamás, hozzátéve, „sokan nem tudják még ennyi idős korukban, hogy mivel is szeretnének foglalkozni felnőttként. Éppen ezért alakítottuk ki úgy a szakképzési rendszert, hogy

először csak ágazatot kelljen választaniuk a fiataloknak, és csak egy alapozó képzés után, már bővebb ismeretek birtokában kelljen dönteniük a konkrét szakmáról, így sokkal átgondoltabban választhatnak foglalkozást”.

Közölte azt is, az ötéves, érettségit is adó technikumokban két, a hároméves szakképzőkben egy év után történik a szakmaválasztás.

Az államtitkár kitért arra is, hogy a megújult rendszer azok számára is kínál egy rendkívül előnyös lehetőséget, akik már nyolcadikosan tudják, hogy az érettségi után mit szeretnének tanulni.

„Bár a technikum maga is a mérnökképzés előszobája, egy újabb lehetőséget is biztosítunk azoknak a tanulóknak, akik már 14 évesen tudják, hogy mely egyetemi képzésben szeretnének továbbtanulni. Az okleveles technikus képzésben a diákok a technikum és egy felsőoktatási intézmény által közösen kidolgozott, emelt szintű szakmai program alapján végzik el a középiskolát, és utána automatikusan folytathatják a tanulmányaikat az adott felsőoktatási intézményben, ahol ráadásul rövidebb idő alatt végezhetnek, mint a gimnáziumból érkezett társaik” – fejtette ki Schanda Tamás, megjegyezve, szakirányú továbbtanulás esetén egyébként is előnyt jelent a felvételin az, ha valaki technikumból érkezik.

Aki nem szeretne továbbtanulni, és nem is érettségizne feltétlenül, de mielőbb munkába állna egy jó szakma mestereként, annak a szakképző iskola a lehető legjobb választás, hiszen három év alatt minden szükséges ismeretet megszerezhet ezekben az intézményekben – tette hozzá.

Mint emlékeztetett, a megújult szakképzési rendszerben – ettől a tanévtől kezdve, felmenő rendszerben – ösztöndíjat, illetve munkabért is kapnak a diákok.

„Akik tehát most jelentkeznek technikumba vagy szakképzőbe, biztosak lehetnek abban, hogy havi rendszerességgel pénzhez is jutnak.

Emellett az oktatók anyagi megbecsültségét is emeltük: tavaly nyártól kezdve átlagosan mintegy 30 százalékkal nőtt a bérük a közismereti tárgyakat tanítóknak és az óraadóknak is” – fogalmazott.

Schanda Tamás közölte azt is, a kormány azt szeretné, hogy a magyar fiatalok a jövő nyertesei legyenek, ezért alakította át és támogatja folyamatosan a szakképzési rendszert. „A magyar emberek az elmúlt 10 évben bebizonyították, hogy munkából akarnak és tudnak megélni. A mi feladatunk az, hogy ehhez minden lehetőséget megadjunk – ebben az első, és az egyik legfontosabb lépés, hogy megfelelő szakmai képzési rendszert biztosítunk számukra” – fűzte hozzá.

Az államtitkár arról is beszámolt, hogy Pölöskei Gáborné szakképzésért felelős helyettes államtitkár hamarosan levélben tájékoztatja a nyolcadikosok szüleit a legfontosabb információkról. Az Innovatív Képzéstámogató Központ honlapján a hasznos tájékoztató anyagok mellett térképes intézménykereső is segítséget nyújt az iskolaválasztásban.

Borítókép: diák a Szerencsi Szakképzési Centrum Digitális Közösségi Alkotóműhelyében az avatás napján, 2020. szeptember 30-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!