Összeesküvés-elméletek

2020.03.21. 08:55

A koronavírus mellett rohamtempóban terjednek az összeesküvés-elméletek is

Az új koronavírus megjelenését hamar összeesküvés-elméletek követték. Egyesek szerint az egész járvány mögött egyetlen ember, Bill Gates áll.

71929847 - a fake news concept showing a printed newspaper with a magnifying glass highlighting an underlying message on the front page headline - 3d render

Pikó Stefánia

Az összeesküvés-elméletek a vírussal együtt terjednek. Sokak meggyőződése, hogy egy mesterségesen előállított és terjesztett vírussal állunk szemben. Nagyon fontos, hogy ha efféle teóriákat olvasunk, tudjuk, hogy ezek inkább csak vélt, mintsem valós összefüggésekre alapozott elképzelések, spekulációk. Fontos leszögeznünk azt is, hogy ezeket csupán érdekességekként gyűjtöttük össze, a cikk célja pusztán a szemléltetés. Lássunk tehát néhány ilyen elméletet!

Biofegyver

A hivatalos álláspont szerint a koronavírus egy vuhani halpiacról szabadult el, sokan azonban úgy gondolják, nem lehet véletlen, hogy épp Vuhanban üzemel egy olyan laboratórium, amelyben magas kockázatú vírusokkal foglalkoznak. Szerintük a vírus innen került ki véletlenül, egy amerikai professzor pedig ráadásul azt állítja, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ezzel nagyon is tisztában van, de a kínai kormánnyal együtt mindent megtettek azért, hogy ez ne derüljön ki, bár ezek szerint nem végeztek valami jó munkát. Számtalan egyéb teória is kering a biológiai fegyver fogalma körül. Egyesek azt hangoztatják, a vírust a háttérhatalom szándékosan állíttatta elő, szándékosan szabadították ezt az emberiségre, ez az egész világjárvány pedig egy tökéletesen megtervezett népirtás. Azt sem tartják véletlennek, hogy a vírus kifejezetten az idősebb generációt veszélyezteti komolyabb mértékben – nem fogadják el azt az észszerű magyarázatot, mely szerint a gyengébb immunrendszer miatt válhat súlyosabbá a betegség az idősek és krónikus betegek esetében. Szerintük kifejezetten ez a korcsoport volt a „célpont”.

Dean R. Koontz A sötétség szeme című regényét is nagy figyelem övezi mostanság, az 1981-ben megjelent könyvben ugyanis szerepel egy olyan járvány, melyet a „Wuhan-400” elnevezésű, mesterségesen előállított biológiai fegyverrel idéztek elő. Amit sokan viszont nem tudnak, az az, hogy eredetileg a vírus neve Gorki-400 volt, a szerző ezt 1991-ben írta át, amikor megszűnt a Szovjetunió. Vuhan és az ott működő laboratórium említése sem épp annyira elrugaszkodott, hiszen a virológiai intézet 1956-os beindítása óta számos egyéb sci-fi és thriller ihletője volt.

Bill Gates és/vagy Soros György tehet mindenről?

Egy másik népszerű elmélet szerint az sem lehet véletlen, hogy Bill Gates, alapítványán keresztül már 2015 óta támogat különböző, koronavírussal kapcsolatos kutatásokat szabadalmaztató intézményeket. Nem mellesleg az ő kezében van az a biotech cég, amely nemrég kezdte meg az oltóanyag kifejlesztését. Gates egy csúcstalálkozón vett részt, amelyen egy koronavírus-járványt szimuláltak. A teóriagyártókról tudni kell azonban azt is, hogy szeretik elferdíteni, kiszínezni a valóságot, így nem meglepő, ha azt mondjuk, a fenti állítások sem épp egy az egyben igazak. Az igaz, hogy 2019 októberében volt egy csúcstalálkozó, ezen szimuláltak is egy világjárványt, de nem konkrétan koronavírusos járványt. Bill Gates számtalan kutatóintézetnek nyújt anyagi támogatást, mégsem fogjuk mindre azt mondani, hogy „az ő kezében van”. A szóban forgó kutatóintézet, a Pirbright Institute valójában nem is foglalkozik az új típusú koronavírussal, a Gates-alapítványtól pedig egy teljesen más kutatáshoz kaptak támogatást. Ennek az elméletnek megszületett már a „magyaros” verziója is: néhányan úgy gondolják, hogy az egész hátterében Soros György áll, aki szintén támogat különböző kínai kutatóintézeteket.

Elméletek a legfelsőbb szinteken

Szintén internetes körökben terjed egy meglehetősen elvetemült konteó, mely szerint az egész világjárvány csak figyelemelterelés a nagyhatalmi játszmák árnyékában. Az elmélet szerint egyáltalán nem véletlen, hogy az Európán végigvonuló járvány ellenére is több tízezer amerikai és NATO-katona kezdett nagyszabású hadgyakorlatba a Europe Defender 20 program keretében. Azt állítják ugyanis, hogy ez egy válaszlépés, mivel a vírus elterjedése a stratégiailag oly fontos Olaszországban a kínaiak és az oroszok műve, az amerikaiak pozícióit meggyengítendő.

Csao Li-Csian, a kínai külügyminisztérium szóvivője nemrégiben Twitteren osztotta meg egy összeesküvés-elméleteket gyűjtő kanadai blog bejegyzését, mely alapján a koronavírus kizárólag amerikai eredetű lehet. A bejegyzés szerint az amerikai hadsereg még tavaly októberben járt Vuhanban egy hadgyakorlat alkalmával, a vírust pedig ekkor vitték be a városba.

Hosszú oldalakon át sorolhatnánk még a különböző teóriákat, hiszen a vírus terjedésével egyre több önjelölt virológus, politológus, és „mindent átlátó” nagy elme felbukkant, fontos azonban, hogy mi továbbra is tudatosan szűrjük az információkat, gyakoroljuk a forráskritikát, és ne essünk bele a rémhírterjesztők, spekulánsok csapdájába.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!