Régészet

2022.06.04. 08:10

Több száz ókori egyiptomi sírra bukkantak, egy rejtélyes papirusz is előkerült (fotók)

A 250 koporsó, 150 bronzszobor és egyéb tárgyak az ókori Egyiptom Későkorából, Kr. e. 500 környékéről származnak.

A Kairó melletti Szakkarában dolgozó régészek több száz ókori sírt tártak fel, és egyiptomi istenek bronz szobrait is megtalálták – közölte az egyiptomi idegenforgalmi és régészeti minisztérium.

A 250 koporsó, 150 bronzszobor és egyéb tárgyak az ókori Egyiptom Későkorából, Kr. e. 500 környékéről származnak a közlemény szerint.

Az ásatáson találtak még egy szisztrum nevű hangszert és bronzedénygyűjtemény is, amelyet Isis istennő rituáléihoz használtak.

A Kairótól délre fekvő szakkarai nekropoliszban az ókori Egyiptom késői korszakából, az i.e. 500 körüli időkből 250 szarkofágra bukkantak régészek.
Forrás: MTI/EPA/Háled el-Fiki

A festett fakoporsók épségben maradtak fent, múmiák, amulettek és fadobozok voltak bennük.

Az egyik koporsóban egy papiruszt találtak hieroglifákkal. A kutatók szerint talán a Halottak Könyvének részleteit tartalmazhatja. Tanulmányozás céljából a kairói Egyiptomi Múzeum laboratóriumába küldték

– mondta Musztafa Vazíri, a Legfelsőbb Régészeti Tanács főtitkára.

A feltárás leletei közé tartozik még egy kozmetikai készlet ősi szemfestéktartályokkal, valamint karkötő és fülbevalók is.

A festett fakoporsók épségben maradtak fent, belsejükben érintetlen múmiákra bukkantak a régészek.
Forrás: MTI/EPA/Háled el-Fiki

A koporsókat a gízai nagy piramisok közelében várhatóan még az idén megnyíló Nagy Egyiptomi Múzeumban állítják majd ki.

A gízai piramisoktól délre fekvő Szakkarában az elmúlt években folyamatosan zajlottak régészeti feltárások.

Borítókép: Bemutatják a sajtó képviselőinek a Mosztafa Vazíri, az egyiptomi Régészeti Tanács főtitkárának vezetésével a közelmúltban feltárt színes fakoporsókat a Dzsószer fáraó piramisánál felállított rögtönzött kiállítóhelyen Fotó: MTI/AP/Amr Nabil

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!