Érdemes vigyázni

2022.04.05. 12:49

Népszerű ételekről derült ki, hogy komoly problémát okozhatnak

A puffasztott rizsszelet például az egyik legnagyobb fogyókúrás kamu, amely arra épül, hogy nincs benne zsír.

Könnyen hozzáférhető, olcsó ételekről hisszük azt, hogy egészségesek. Ám valójában csak arra jók, hogy meghintáztassák a vércukorszintet, és még éhesebbek legyünk utánuk – olvasható a Diéta és Fitnesz cikkében.

A puffasztott rizsszelet például az a legnagyobb fogyókúrás kamu, amely arra épül, hogy nincs benne zsír. Viszont rostot és fehérjét is alig tartalmaz, így pedig aligha tudunk eltelni tőle. Ha csak magában esszük, akkor gyakorlatilag üres kalóriákat fogyasztunk. Ízesített változatai ráadásul gyakran tartalmaznak sok cukrot és sót. Ha ragaszkodunk hozzá, akkor egészítsük ki hasznos fehérjével, például sovány hússal, sajttal és gyümölccsel, zöldséggel.

A müzliszeletek fő funkciója pedig, hogy a szervezet gyors energiához jusson belőlük. Emiatt viszont sokszor rengeteg bennük a cukor, amelytől persze azonnal energikusabbnak érezzük magunkat, de egy óra múlva kimerülünk. Ráadásul még az egészségesnek kikiáltott müzliszeletek is cukorban úsznak.

Hiába mondják továbbá, hogy a szusi egészséges, túl nagy a szénhidráttartalma, miközben kevés fehérje kerül bele. A rizs pedig sajnos gyorsan a magasba löki a vércukorszintet. Ráadásul a szójaszósznak köszönhetően a szusi sótartalma is magas lehet, amíg a rizs a főzésekor keletkezett lebomlott keményítőtől, valójában cukortól ragacsos. Ha egészségesebb szusit szeretnénk, sok hallal és barna rizzsel készítsük. Kerüljük el az allergén nátrium-glutamátot és spóroljunk a szójaszósszal.

Joghurt, diófélék és aszalt gyümölcs

A zsírszegény változatokkal különösen érdemes vigyázni, mivel az íz kedvéért gyakran telerakják cukorral, így nagyon hizlaló. Inkább vegyünk natúr, ízesítetlen joghurtot, és adjuk hozzá mi a gyümölcsöt. Ha egy kis chia magot is keverünk bele, jobb lesz az állaga, több lesz benne a hasznos tápanyag és így el is telít egy időre.

A diófélék valóban hasznosak, de nem árt visszavenni az adagokból. Egy adag ne legyen több, mint 6 szem!

Ez épp elég ahhoz, hogy egy kicsit elüsse az éhséget, és ellásson minket tápanyagokkal, de még ne kelljen aggódni a kalóriák miatt. Kerüljük a gyakran sóba vagy cukorba forgatott földimogyorót, helyette együnk inkább diót, amely tele van agyműködést javító omega-3 zsírsavakkal.

Az aszalt gyümölcs kiváló nassolni való, de sokszor többet eszünk belőle, mint kellene. Amikor ugyanis a gyümölcsből kivonják a vizet, minden egyéb besűrűsödik az aszalványban. Elsősorban a cukor- és a kalóriatartalma válik koncentráltabbá. Ha tehetjük, válasszuk inkább a friss gyümölcsöt, az aszaltból pedig óvatosan szemezgessünk.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!