Igazi ínyencek

2022.04.02. 14:15

Már az ókori Jeruzsálemben is ismerték az egzotikus borok titkát

Tárgyi leletek elemzésével bort, olívaolajat, és három, a vaníliában megtalálható molekulát is találtak a kutatók.

A The Times of Israel című angol nyelvű izraeli honlap beszámolt róla, hogy egzotikus, vaníliás-fűszeres borokat is ittak az időszámításunk előtti 6. századi Jeruzsálemben egy új tudományos kutatás szerint. Az egzotikus, távoli vidékekről Izrael földjére került fűszermaradványokra Jeruzsálemben, a Dávid városának elnevezett ásatási övezetben bukkantak az időszámításunk előtti 6. századi, még a Babiloni fogság előtti időkből származó amforatöredékek cserépmaradványainak tudományos elemzésével.

Ajala Amir, a tel-avivi Egyetem Régészeti és Ókori Közel-Kelet Kultúrák Tanszékének doktorandusza vezette a kémia és a régészet tudományágait ötvöző vizsgálatot a Weizmann Intézet és a Bar-Ilan Egyetem laboratóriumainak bevonásával.

A legmodernebb technológiákat alkalmazó analízis rávilágított, hogy a babiloni fogság előtt Jeruzsálem előkelői szerették az egzotikus ízeket és kiváló kereskedelmi kapcsolatokkal rendelkeztek távoli vidékekkel is.

A vaníliát Délkelet-Ázsiából importálták, a Júda Királyságban működő borászok ezzel is ízesítették a borokat, hála a több, mint 2500 évvel ezelőtti fejlett, szinte globális, nemzetközi kereskedelmi útvonalaknak. A PLOS ONE című tekintélyes nemzetközi folyóiratban szerdán közzé tett tanulmány szerint Jeruzsálem a késő vaskorszakban, a babiloni pusztítással véget érő első Szentély kései időszakában nemcsak adminisztratív vagy vallási, hanem gazdasági szempontból is jelentős helyi központ volt.

A kutatások alapját a Dávid városában talált több tucat nagy, 30 literes kerámiaedény jelentette, amelyeket Jeruzsálem lerombolása során törtek össze a babiloni hódítók időszámításunk előtt 586-ban.

A cserépszilánkok maradványait molekuláris elemzésnek vetették alá, bort, olívaolajat, és három, a vaníliában megtalálható molekulát is találtak. A vanília ebben a korszakban luxusnak számított, csak az akkori elit köreiben fogyasztották.

Korábban találtak már vaníliát középső bronzkori,  időszámításunk előtt 1700-1600 körüli kánaáni maradványokban is Meggidóban. Ennek alapján már akkoriban is léteztek kiterjedt, Közép-Ázsiát is elérő kereskedelmi kapcsolatok.

Borítóképünk illusztráció (Shutterstock)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!