Legyünk óvatosak!

2021.12.25. 09:05

Néhány tanács betartásával elkerülhetőek a balesetek az ünnepek alatt

A mentőszolgálat továbbá egy életmentő applikációval növeli a segélyhívások hatékonyságát az ünnepek alatt.

A balesetek megelőzését célzó tanácsokkal, továbbá a segélyhívásokat hatékonyabbá tevő életmentő applikációval segíti az embereket az ünnepek közeledtével az Országos Mentőszolgálat.

A karácsonyi időszakban gyakran riasztják a mentőket háztartási balesetekhez.

A sütés és a főzés közben a forró olaj, a forró víz, a sütő és az onnan kivett edények mind okozhatnak súlyos égési sérüléseket, az éles szerszámokkal és késekkel pedig szintén nem árt az óvatosság. A lakásban elhelyezett gyertyák, csillagszórók, ismeretlen forrásból származó fényfüzérek szintén lehetnek veszélyesek, utóbbinál javasolt használat előtt a szigetelés ellenőrzése és a megbízható forrásból történő beszerzés.

Égő gyertyát, különösen a karácsonyfa közelében, soha ne hagyjunk őrizetlenül!

A téli hónapokban továbbá gyakran riasztják a mentőket a hideg időjárás okozta esetekhez is. A ködös, csapadékos időben megnőhet a gázolásos balesetek száma. A csúszós járdák, síkos utak szintén balesetek forrásai lehetnek, és ezen a téren az idős emberek a leginkább veszélyeztetettebbek. A hideg idő beálltával pedig akár 10-20 percnyi földön fekvés is a szervezet lehűléséhez vezethet, így kiemelten fontos, hogy a hideg időben a közterületen tartózkodó emberek mielőbb megfelelő ellátásban részesüljenek.

A Vodafone Magyarország Alapítvány és az Országos Mentőszolgálat ÉletMentő alkalmazása gyorsabbá és hatékonyabbá teszi a segélyhívást és a segítségnyújtást.

Az applikációban az előre feltölthető egészségügyi adatok, a GPS-alapú helymeghatározási rendszer, az elsősegélynyújtó kisokos és számos további funkció is hozzájárul ahhoz, hogy a bajba jutott a lehető leggyorsabban megfelelő ellátásban részesüljön. Ez az applikáció 2020 januárjában indult el, azóta több mint félmillióan töltötték le, és csaknem 4 ezer segélyhívást indítottak a felhasználók. Az ÉletMentő alkalmazás az összes magyarországi mobilszolgáltató ügyfelei számára ingyenesen elérhető.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!