lakberendezés

2021.09.04. 07:14

Lakásfelújítás ősszel: 5 tipp, ha lakásfelújítás előtt áll!

A nyári pihenés után az őszi időszakban sokan kezdenek lakásfelújításba. Viszont mielőtt belecsapnánk a változtatásokba, érdemes előre tervezni.

A nyári időszakot sokan a pihenésre, tervezésre használják ki, majd ősszel, újult erővel, átgondolva, nagy levegőt véve elindulnak a változás útján. Van, aki a karrierjében készül más vizekre evezni vagy épp lakásfelújításba szeretne kezdeni. Utóbbi esetén itt van a Lakáskultúra 5 hasznos tippje, hogyan érdemes előre tervezni.

Látványos és költséghatékony megoldás

Kétségtelenül a falfestés az egyik leglátványosabb és költséghatékony módja, hogy új hangulatot adjon a kuckójának. Már azzal is hatalmas változást érhet el, ha például más színnel, esetleg színkombinációval emel ki egy-egy falat, de választhatja a geometriai minták felfestését is, melyhez használhat bátran több, egymással harmonizáló árnyalatot és formát a falfelületen.

Legyen szó bármelyik megoldásról, egyéniségének megfelelően válasszon, és adjon időt magának a lakás megálmodására, inspirálódjon, gyűjtsön ötleteket, álmodozzon kedvére. Gondolja át jól, mely helyiségek szorulnak felújításra, milyen stílust, színt tudna leginkább elképzelni, mi illik a bútorokhoz, a textíliákhoz. Mit szeretne lecserélni, mit szeretne megtartani.

Felújítás előtt

Még a tervezés fázisában látogasson el egy közeli festékszakkereskedésbe vagy barkácsáruházba. Nézegesse meg a kihelyezett színkártyákat, ha van, rá mód, vigyen haza színmintát. A kiválasztott színek egészen más hatást kelthetnek a lakás adottságaitól függően, a természetes és mesterséges fényviszonyokban is más-más lehet egy árnyalat. Ha bizonytalan, végezzen próbafestést a falon!

Kalkuláljon pontosan!

Ha megvan az elképzelés, érdemes nyitni egy füzetet és listát írni a méretekről, a beszerzésre váró eszközökről, szerszámokról, továbbá a felmerülő kérdésekről.

Számolja ki pontosan, hány négyzetméterre elegendő alapozót és festéket kell vásárolnia – ehhez határozza meg a festendő felületet: szorozza össze a falfelület magasságát és a szélességét. Fontos, hogy ezt minden fallal meg kell tenni a szobában, és a mennyezetről se feledkezzen meg! Az így kapott eredményeket össze kell adni, majd a festék kiadósságával összemérni. A kalkuláció során vegye figyelembe a fal állapotát, ha hibákat is kell javítani, glettre is szüksége lesz. A kimért mennyiséget érdemes egy kis rátartással beszerezni (kb. 10%), mert nincs annál bosszantóbb, ha azért kell abbahagyni a festést, mert elfogyott az anyag.

Szánjon időt a megfelelő festék kiválasztására!

A festékkínálat igen széles, ezért a színválaszték mellett erre is érdemes időt szánni. A túl olcsó árak csábítóak lehetnek, de nem biztos, hogy jól is jár vele. Keressen olyan festéket, amely ár-kiadósságban jobban megéri, és rendelkezik olyan plusz tulajdonságokkal, ami segíti a munkát: ma már léteznek nagyon jó fedőképességű, egyrétegű, csepegésmentes falfestékek is, ezekkel időt és energiát takaríthat meg.

Másolja le a profikat!

Ha bizonytalan a pontos mozdulatokat illetően, vannak online szakértők is, akikhez bátran fordulhat. Ha például beírja a YouTube-on, hogy: Szobafestő Attila, számos hasznos, könnyen érthető videót talál. Lesse el az első lépéseket, és már csak bíznia kell magában, és a megálmodott otthont megvalósítania, ami már csak egy karnyújtásnyira van.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik