Tragédia

2020.10.03. 09:52

Halálos baleset miatt milliós büntetést kapott a legnagyobb ausztrál vidámpark

A 2016-ban négy ember halálát okozó baleset miatt 3,6 millió ausztrál dollárra (793 millió forintra) bírságolták meg Ausztrália legnagyobb vidámparkjának tulajdonosait.

Légi felvétel mentőegységek tagjairól egy baleset helyszínén, az ausztráliai Queensland állambeli Coomerában üzemeltetett Dreamworld élményparkban 2016. október 25-én.

Forrás: MTI/EPA/AAP

Fotó: Dan Peled

A bíróság a hétfői tárgyaláson hirdetett ítéletet az Ardent Leisure vállalat ügyében. A cég vezető tanácsadója, Bruce Hodgkinson a tárgyaláson bocsánatot kért a halálos balesetben elhunytak családtagjaitól.

Az eljárásban a vállalat elismerte felelősségét a tragikus balesetért.

A tragédia a Thunder River Rapids nevű, gyors folyású, zuhatagos folyót imitáló attrakción történt a Dreamworld vidámparkban. A csónaktúrát családoknak ajánlották.

A balesetben két csónak ütközött egymásnak. Négy felnőtt, két férfi és két nő életét vesztette.

Az áldozatok mind Ausztráliában éltek, de egyikük új-zélandi állampolgár volt. A szerencsétlenséget egy 10 és egy 12 éves gyerek élte túl.

A queenslandi hatóságok a nem biztonságos működtetés, a nem megfelelő felügyelet és a személyzet mentésre való megfelelő kiképzésének elmulasztása miatt emeltek vádat az Ardent Leisure ellen. A cég júliusban ismerte el bűnösségét mindhárom vádpontban, melyekért egyenként 1,5 millió ausztrál dolláros (330 millió forintos) kártérítést lehetett maximálisan megítélni.

A vizsgálat kiderítette, hogy

a vidámpark biztonsági rendszerei kezdetlegesek és ijesztően igénytelenek voltak.

Hodgkinson a bíróságon kifejtette, hogy az Ardent Leisure elismeri a felelősségét a tragédiáért és azóta minden szükséges lépést megtett, hogy a vidámpark működése biztonságos legyen.

Az áldozatok hozzátartozói és mások külön indítottak jogi eljárást az Ardenthez tartozó Dreamworld vidámpark ellen, amelyben a baleset történt.

A sydney-i székhelyű Ardent a tulajdonosa az ausztráliai Dreamworld és a Whitewater World nevű vidámparknak, továbbá egy mozihálózatnak és egy 77 emeletes toronyháznak.

Borítókép: légi felvétel mentőegységek tagjairól egy baleset helyszínén, az ausztráliai Queensland állambeli Coomerában üzemeltetett Dreamworld élményparkban 2016. október 25-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!