Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.08.01. 16:08

Hat hónapig csak anyatejet!

<p>Miskolc - Az anyák akarnak és szeretnek szoptatni. Ez a miskolci védőnők tapasztalata, akik egy vidám délutánt rendeznek szombaton az ITC-székházban babák, anyák és apák számára.&#160;<A href=""><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /></A><A href="http://apps.boon.hu/download/emtippek/bababat.pdf"><B>Még több bababarát intézmény kellene</B></A> [.pdf - 23KB]&#160;<DIA alt="Szoptatás Világhete az ITC-székházban" height="700" width="900"><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Szoptat_s_Vil_ghete_az_ITC_sz_kh_zban/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Szoptatás Világhete az ITC-székházban" src="http://apps.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA></p>

Az anyák akarnak és szeretnek szoptatni. Ez a miskolci védőnők tapasztalata, akik egy vidám délutánt rendeznek szombaton az ITC-székházban babák, anyák és apák számára. A zenés-játékos-tombolás ünnepség már hagyományosnak mondható, és a szoptatás világhete adja rá az apropót minden évben.

Anyatej, anyatej

- Azt tapasztaljuk, hogy az édesanyák akarnak és szeretnek szoptatni, mégis kellenek az ehhez hasonló rendezvények, mert a szoptatás jelentőségét újra és újra hangsúlyozni kell. Hiszen újabb és újabb generáció válik anyává – fogalmazott Balog Ildikó, az Egyesített Bölcsőde és Egészségügyi Szolgálat védőnői szakmai igazgatóhelyettese, a rendezvény főszervezője. – Az természetesen előfordul, hogy egyes anyák önbizalmát erősíteni kell. Az álláspontunk az, hogy a csecsemő 6 hónapos koráig csak anyatejet kapjon, mivel ez a legjobb, a legegészségesebb táplálék a kicsi számára.

Mint megtudtuk, a családok anyagi helyzete sokszor azt követeli, hogy az édesanyák minél hamarabb térjenek vissza a munkahelyükre. Ennek ellenére a miskolci védőnők úgy tapasztalják: az anyák legalább a gyermek egyéves koráig otthon maradnak.

Nincs elég

Vannak persze problémák is. Nemrég adott róla hírt az országos sajtó, hogy bár szaporodnak azon intézmények (bankok, éttermek, bevásárlóközpontok, sőt templomok is), ahol kis szobát alakítottak ki az édesanyák számára, hogy nyugodtan bepelenkázhassák vagy megszoptathasság gyermeküket, de számuk közel sem éri el az ideálisat. Balog Ildikó tudomása szerint Miskolcon egyedül a plazaban van ilyen helyiség (bár nem biztos benne, hogy itt szoptatni is lehet vagy csak pelenkázni), de más intézmények, beleértve az önkormányzati intézményeket is, nem adnak erre lehetőséget. Az igazgatóhelyettes szerint valamilyen miniszteri rendeletben kellene előírni ezen helyiségek kialakítását, úgy, mint az akadálymentesítést.

Kórházak terén azonban jó tapasztalatai vannak a szakembernek. Minden szülészeti osztály biztosítja, hogy ha az anya és a csecsemő is egészséges, akkor együtt lehessenek, ami az igény szerinti szoptatás szempontjából rendkívül fontos.

Tudott róla?

Augusztus első hete a szoptatás világhete, amelyet 1992 óta ünnepelnek meg, ma már 120 országban. Évről-évre a WABA (World Alliance for Breastfeeding Action), vagyis a szoptatást támogató szervezetek szövetsége választ egy témát, amely köré a világhét akciói szerveződnek: idén az olimpiához kapcsolódóan az Aranyat érő támogatás 2008 jelmondatot adta. A szoptatás valóban „aranyat ér”, hiszen az anyatejes táplálás segíti elő leginkább az újszülöttek, valamint a csecsemők kiegyensúlyozott testi, szellemi és lelki fejlődését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!