Bihar hírei

2018.04.17. 08:25

Közösségteremtő tavaszi fesztivál Kisszántón

Első alkalommal rendezte meg Kisszántón a tavaszi fesztivált a nagyváradi Szoboszlai Csaba és felesége, Kabai Krisztina. Mindketten a természet szerelmesei, céljuk pedig ezzel a rendezvénnyel is az, hogy ember és természet viszonyát bensőségesebbé tegyék.

Első alkalommal rendezte meg Kisszántón a tavaszi fesztivált a nagyváradi Szoboszlai Csaba és felesége, Kabai Krisztina. Mindketten a természet szerelmesei, céljuk pedig ezzel a rendezvénnyel is az, hogy ember és természet viszonyát bensőségesebbé tegyék.

Már szombaton kora délelőtt több százan gyülekeztek a kisszántói Levendulafarm bejárata előtt, hogy részesei legyenek az első tavaszi fesztiválnak. A két nagyváradi fiatal kertészt, tájépítész-mérnököt, Szoboszlai Csabát és Kabai Krisztinát egyik korábbi, hollandiai kirándulásuk alkalmával ihlették meg a tulipánkertek. „Láttuk, ahogy az emberek ott ülnek és olvasgatnak, lazítanak, fotózkodnak, barátkoznak a tulipánok társaságában és mikor hazaérkeztünk, rögvest eldöntöttük, hogy ezt mi is megvalósítjuk” – mesélte nagy lelkesedéssel Szoboszlai Csaba, a Levendulafarm tulajdonosa a Bihari Naplónak. Elmondta, hogy megfelelő területet kerestek, majd önerőből több ezer levendulát, valamint különböző színű tulipánokat ültettek még tavaly novemberben a kisszántói birtokon, hogy idén tavasszal felavathassák a létesítményt. Így jött létre az első tavaszi fesztivál, melyre két nap alatt közel ötezren voltak kíváncsiak.

Tavaszi melódiák

A szombati megnyitón Bátori Géza, Bors község polgármestere gratulált az ifjú párnak, akik önerőből a természetben alakítottak ki egy új találkozóhelyet. Követendő példa mindaz, amit a fiatalok létrehoztak, hiszen bihari magyar közösségünk egy új térrel gazdagodott – fogalmazott az elöljáró, mely vállalkozást hiánypótlónak ítélt. A tulipánkert közepén első nap az Espressione Quartett tavaszi melódiákkal és filmzenékkel, második nap a Magic Piano Duo nevű formáció zongorakoncerttel lépett fel.

Közben helyi kézművesek kínálták portékáikat, aki akarta, rögtönzött karikatúrát is készíttethetett magáról, de az Ady Endre Líceum Zabhegyezői is készültek különböző programokkal: arcfestéssel, hajfonással, körjátékokkal szórakoztatták a gyermekeket. Aki pihenni vagy olvasni akart, azt is megtehette, egy babzsákon, az olvasósarokban, de a gyepen is.

Jövőre újra lesz

A fesztivál programszervezője, Kabai Krisztina elmondta: hagyományteremtő szándékkal hozták létre a rendezvényt, melynek elsődleges célja, hogy minél több emberrel megszerettessék a természetet. – A két hektáros farmunk szinte megtelt, ez is bizonyítja, hogy igény van egy ilyen jellegű fesztiválra, melyet a jövőben bővíteni szeretnénk egyedi és izgalmas kulturális programokkal – fejtette ki.

Összességében: a két fiatal lelkes természetbarát olyan rendezvényt teremtett, mely kulturált és minőségi kikapcsolódást kínált mindenkinek, aki az elmúlt hétvégén egy új stílusra, harmóniára, közösségre vágyott.

Villányi Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!