Bihar hírei

2019.01.25. 10:31

A Magyar Kultúra Napja Margittán

A négynapos programsorozat harmadik napján, hétfőn a programok elsősorban a gyerekeket szólították meg. A Bekecs Néptáncegyüttes Legendák kertjében című táncjátékát a művelődési házban mutatták be, az előadás célcsoportja a legfiatalabb korcsoport volt.

A négynapos programsorozat harmadik napján, hétfőn a programok elsősorban a gyerekeket szólították meg. A Bekecs Néptáncegyüttes Legendák kertjében című táncjátékát a művelődési házban mutatták be, az előadás célcsoportja a legfiatalabb korcsoport volt.

 

A parádés előadás teltház előtt zajlott, a gyerekek nagyszerű élményekkel gazdagodtak. Kedden, a Magyar Kultúra Napján, a magyar iskolában zajlottak a programok. Az intézmény Papp Attila díszterme reggel 8.30 órától a Hétmérföldes csizmával a Magyar Kultúra Napján át című mesevetélkedőnek adott otthont. Ennek főszervezője Deák Andrea igazgatóhelyettes volt, fő témaköre pedig a mondák és legendák. Idén negyedik alkalommal rendezték meg és az elkövetkező években is folytatni fogják.

Kettős céllal

Kettős célt szolgál: az egyik a magyar kultúra napjának megünneplése és a gyerekek magyarságtudatának elmélyítése, a másik pedig a gyerekek beszédkészségének, ügyességének, tárgyi tudásának fejlesztése, melyet a hasonló jellegű versenyeken kamatoztatni tudnak. A versenyben az elemi iskolások vettek részt, tíz csapatra osztva, és már egy héttel előtte elkezdték a felkészülést. Hét „próbatételen” estek át, melyen pontokat gyűjthettek a csapatuknak. A verseny így a csapatmunkára is tanította és szoktatta a gyerekeket, melyre a későbbiekben nagy szükségük lesz. A tárgyi tudás mellett a zsűri a helyesírásukat is pontozta. Volt olyan eset, mikor ez döntött egy jobb helyezés elérése mellett. A feladatok összeállításában a főszervezőn túl Almási Judit, Balázsi Emma, Fügedy Anikó, Juhos Márta, Könczei Erzsébet tanítónők vettek részt. Ők vállalták a zsűrizés feladatát is, kiegészülve egy negyedikes tanulóval. Idén Kerekes Zitára esett a választás. Eredményhirdetéskor a zsűri elnöke, Juhos Márta és Almási Judit mondott értékelő beszédet. A verseny anyagi támogatói: a MOST és Pro Folk Egyesületek, valamint Almási István önkormányzati képviselő.

11 órától, ugyancsak a díszteremben, az V–XII. osztályos tanulók mutatták be Himnusz és magyar – mikor és miért? című zenés- verses összeállításukat. Szervezőik Farkas Cecília és Kun Tünde magyartanárnők voltak. Ünnepi beszédet Nagy Gabriella igazgató mondott. Hangsúlyozta, hogy január 22-e, a Magyar Kultúra Napja, születésnap is, hiszen Kölcsey Ferenc ezen a napon tisztázta le Csekén a Himnusz kéziratát. Himnuszunk az egység szimbóluma és Teremtőnket szólítja meg, mondta, majd a magyar kultúra és irodalom szépségét, a magyar nyelv sokszínűségét emelte ki. „Éljen a magyar nemzet, éljen a magyar kultúra!” – mondta beszédének zárszavában. A félórás, igen színvonalas és tartalmas műsor felidézte a különböző korok himnuszait, versben és énekben egyaránt. A nagydiákok műsora után a Horváth János Elméleti Líceum apraja-nagyja az intézmény aulájába vonult, ahol együtt énekelték el nemzeti imánkat. Ennek szervezője és irányítója Puskás Miklós zenetanár volt. Mondhatni, hogy ez volt a csúcspont, de az események még folyatódtak a Barangolás a magyar gasztronómiában című ételkiállítással, melyen a magyaros ételeket a IX–XII. osztályosok és osztályfőnökeik kínálták nagy szeretettel a részvevőknek. Ennek főszervezője Nagy Gabriella igazgatónő volt. Az aula emeleti része plakát- és festménykiállításnak adott helyet, melyeknek készítői az iskola diákjai voltak. A magyar iskolában zajló programokat megtisztelték jelenlétükkel Kovács Gyula református lelkipásztor és Tóth Attila-Levente katolikus plébános, valamint az önkormányzati képviselők és az intézmény vezetőtanácsa.

A margittai négynapos programsorozat méltó tisztelgés volt magyar kultúránk előtt, mely tulajdonképpen éltető elemünk.

Szőke Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!