Bihar hírei

2017.08.17. 15:14

Programkavalkád vasárnap és hétfőn

A Megyei Tanács, valamint a tanácsnak alárendelt több intézmény képviselője számolt be a vasárnap és hétfőn zajló Nyitott ablak Európára rendezvény általuk szervezett programjairól.

A Megyei Tanács, valamint a tanácsnak alárendelt több intézmény képviselője számolt be a vasárnap és hétfőn zajló Nyitott ablak Európára rendezvény általuk szervezett programjairól.

Simon Adrian megyei tanácsi szóvivő mutatta be a meghívottakat, majd átadta a szót dr. Bántó Norbertnek, a Bihar Megye Turisztikai Desztináció Menedzsment Ügynökség vezetőjének, aki elmondta: az ügynökség családoknak, gyermekeknek szóló programokkal készült, ezek vasárnap, a Rhédey-kertben zajlanak majd. Emellett olyan standokat is felállítanak, melyek a Bihar megyei turisztikai célpontokat népszerűsítenek. Amint a későbbiek során elhangzott, a Bihar -Hajdú-Bihar Eurorégió alapítvánnyal együttműködve virágkötészeti műhelyt szerveznek majd a gyermekek számára, s lesz egy „virágablak” is, ahol a résztvevők lefotózhatják egymást. A rendezvényen népi mesterek, többek között mézeskalácsosok is részt vesznek, s mindegyik gyerek, függetlenül attól, hogy hány órakor érkezik, kap majd egy „útlevelet” (románul, vagy magyarul) mely egy feladatokkal tarkított útvonalat tartalmaz majd, melyet negyven-ötven perc alatt tehet meg.

Fellépések

Hodgyai Edit civil partnerként a Rhédey kertben megszervezett néptánc és népzenei előadásokról tett említést. A délután három és hat óra közötti Néptánc Gálán mintegy kétszázötvenen lépnek majd fel, a magyar népzenei és néptánc együttesek a megye különböző településeiről érkeznek. A sajtótájákoztató a többi szervező ismertetőjével folytatódott.

Czvikker Katalin, a Szigligeti Színház igazgatója elmondta: tavaly a Virágkarneválra négyszáz táncost tudtak mozgósítani, s ezúttal is színes programot igyekeztek szervezni. Vasárnap 14 órától, a Rhédey-kertben a Lilliput bábtársulat előadásában a Magelona históriája című előadás tekinthető meg, tulajdonképpen ezzel nyitnak az aznapi színpadi produkciók. A vásári bábjátékot 2006 óta játsszák töretlen sikerrel, az előadás szerzője és rendezője Dió Zoltán. Fél héttől, a Néptánc Gálát követően pedig a Nagyvárad táncegyüttes előadásában a VANmeSE című zenés-táncos gyermekelőadásból mutatnak be egy részletet, az együttes és a Szigligeti társulat két művészének. Az előadás rendezője és szerkesztője Foltin Jolán, a Nemzet Művésze, Kossuth-díjas koreográfus. Az előadás során Szabó T. Anna és Kukorelly Endre versei is elhangzanak.

Programkavalkád

Este hét órától a Codex Régi Zene együttes lép fel, mindeközben fazekasok, mézeskalács készítők, bőrdíszművesek, üveg- és tányérfestők, fafaragók, játékmeseterek gondoskodnak a gyermekek és felnőttek szórakoztatásáról. Gyermekek számára különböző kézműves foglalkozások lesznek - többek között paripa készítés, gyöngyfűzés, levendulazsák kötés) és lesz egy külön „babasarok” is a legkisebbek számára.

Hétfőn, a Szent László téren, délután, miután megérkeznek a virágos kocsik, mazsorettek, hip-hop táncosok lépnek fel, s magyarországi fellépők is lesznek - a komádi mazsoretteket és a tiszafüredi fúvósegyüttest hívták meg. Mindezek mellett a Francisc Hubic művészeti iskola diákjai és tanárai is készülnek egy mintegy negyven perces produkcióval.

Mint elhangzott, nem lehet tudni, hogy a polgármesteri hivatal által felállított színpad elég biztonságos lesz-e majd. Tavaly rossz tapasztalataik voltak a fellépőknek, s amint dr. Bántó Norbert, a Bihar Megye Turisztikai Desztináció Menedzsment Ügynökség vezetője a későbbiek során elmondta, bár felajánlották a városházának, hogy hozzájárulnak a költségekhez, utóbbi nem volt hajlandó egy biztonságosabb színpadot felszerelni a rendezvényre. Így lehet, hogy a Szent László téri fellépések a színpad előtt lesznek, már ha ez megoldható.

Zárórendezvény

A hétfő esti zárórendezvényről Kősi Kristóf, a Nagyváradi Magyar Diákszövetség képviselője számolt be. Mivel Arany János születésének 200. évforduját ünnepeljük az idén, a rórendezvény a Toldi című egyszemélyes előadás lesz, Csőre Gábor főszereplésével. Az előadás a Szakszervezetek Művelődési Házában zajlik majd 21 órától. Az előadás dnöke Áder János közrsasági elnök. Az is elhangzott: a diákszövetség önkéntesei is közreműködnek abban, hogy vasárnap a gyerekek aktívan szórakozhassanak majd.

A kérdésre, hogy miért nem sikerült megoldaniuk, hogy a városházával közösen, s ne párhuzamosan szervezzék a programot, Simon Adrian, a megyei tanács szóvivője elmondta: nem szeretne nyílt konfliktust a városházával, tény, hogy utóbbi felvette velük a kapcsolatot a közös szervezés okán, de úgy látták, hogy a városháza rendezvényei „pártvonalon” zajlanak, ebben pedig nem kívántak közreműködni. „Kérték, hogy legyünk partnerek, de bármit szerettünk volna megvalósítani, mindent visszautasítottak” - tette hozzá a kébbiekben dr. Bántó Norbert.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!