Bihar hírei

2016.03.15. 11:36

Mindenki ünnepe

A hagyományokhoz híven idén is méltóképpen emlékeztek nagy nemzeti ünnepünkre Érköbölkúton.

A hagyományokhoz híven idén is méltóképpen emlékeztek nagy nemzeti ünnepünkre Érköbölkúton.

Az ünnepet megelőző hetekben az iskola diákjai izgalommal készültek erre a napra. kokárdát készítettek, valamint a forradalom huszárezredeinek ruháit örökítették meg rajzokon. Az ünnepi megemlékezés az iskola udvarán állított szabadság-kopjafánál, illetve a Vasvári-szobornál kezdődött. Az évek során Rákóczi Lajos tanár három emlékművet is állított a 48-as szabadságharc tiszteletére. Itt elhangzott ünnepi beszédében elmondta, hogy a szabadság-szeretet a magyar nép génjeibe kódolódott kitörölhetetlenül a történelem viharos századaiban. A szobornál összeállított ünnepi műsort Kovács Laura tanítónő és Herman Csaba tanár állította össze. Katona Nikolett, Dienes Dániel, Botos Bettina és Cornel Diana alkalomhoz illő szavalatai tették ünnepélyesebbé a megemlékezést. Forradalmi és toborzó dalokat énekeltek az iskolai diákjai és tanárai, majd a Kossuth-nóta közös éneklése zárta az emlékműnél zajlott megemlékezést.

A diákok ezután egy Hortobágyról, illetve a csikós és pásztoréletről készült dokumentum filmet tekintettek meg, e bizonyságul, hogy a magyar puszta mindig is a végtelen szabadság szimbóluma volt a magyarok számára.

A diákok ezek után a lovardába tettek látogatást, ahol Ádám Andrea lovas oktató tartott bemutatóval egybekötött előadást az egykori huszárlovak kiképzéséről. A diákok kipróbálhatták a lovak fölnyergelésének tudományát, valamint a bátrabbak nyeregbe ülhettek és lóhátról idézhették az egykori harcok emlékét.

Kovács Laura tanítónő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!