Megszavazták

2020.11.16. 10:46

Beruházás: körgyűrűk és összekötő utak épülnek

Több olyan utat is építenek, amelyek összekötik Nagyváradot a környező településekkel, illetve körgyűrűket is létesítenek a Várad-környéki községekben.

Pap István

A Nagyváradi Helyi Tanács legutóbbi ülésén megszavazta azokat a határozati javaslatokat, melyek értelmében a váradi önkormányzat kisajátítja a megyeszékhely és Nagyürögd között építendő út, valamint a fugyivásárhelyi körgyűrű nyomvonalán magánkézben lévő telkeket, illetve azt, hogy az így megszerzett területeket átadja a Bihar Megyei Tanácsnak, hogy ezeket megyei úttá lehessen nyilvánítani, és ezáltal a megyei önkormányzat megvalósíthassa ezeket a beruházásokat. Az előbbi út nyomvonalán 15.312 négyzetméternyi területet sajátítanak ki, erre 239.578 lejt szánnak. A fugyivásárhelyi körgyűrű nyomvonalán 24.110 négyzetméternyi területet sajátítanak ki 1,4 millió lejből. A napirendi pontok vitája előtt Florin Birta polgármester megjegyezte, hogy a két szóban forgó infrastrukturális fejlesztés mellett megvalósítják a szentandrási körgyűrűt is. Mindezekkel a projektekkel azért kell sietni, mert maradt még egy kis lehívható összeg a Nagy Infrastruktúra Operatív Program (POIM) 2014–2020 költségvetési keretében, és a megyei tanács meg akarja pályázni azokat az összegeket az említett beruházásokkal. Birta azzal folytatta, hogy a helyi önkormányzat átveszi a bihari körgyűrű megvalósításának, valamint a Nagyvárad–Hegyközpályi összekötő út megépítésének a tervét, amelyeket a következő POIM költségvetésből akarnak megpályázni. Mindezek mellett marad még a Nagyvárad és Szentmárton közötti új út építése, amelyet a Közúti Infrastruktúra Kezelő Országos Vállalat (CNAIR) fog megvalósítani.

A napirendi pontok vitáján Emilian Pavel, a Szociáldemokrata Párt (PSD) frakcióvezetője megjegyezte, hogy a párt támogatja ezeket az elképzeléseket, és a megyei tanácsában is megszavazták a vonatkozó határozat-tervezeteket, ezzel szemben a Nemzeti Liberális Párt (PNL) évekig blokkolta az olyan fontos megyei közúti infrastrukturális fejlesztéseket, mint amilyen a Nyugati Szigethegységbe vezető út építése. Erre a megjegyzésre nem érkezett semmiféle reagálás a megszólított liberális párt részéről. A közúti infrastrukturális projekteket egyhangúlag megszavazta a helyi tanács.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában