Vezetőváltás és tervek a csendőrségnél

Vezetőváltás és tervek a csendőrségnél
Vezetőváltás volt a Bihar megyei csendőrségnél, amely – legalábbis a terveik szerint – számos újdonsággal is jár majd. Költöznek, pénzt szereznének az EU-tól, magukat reklámoznák.

Új vezetői vannak a csendőrségnek Bihar megyében – a szóban forgók külön tájékoztatón mutatkoztak be hétfőn, Váradon. Az eddigi vezetőjük nyugdíjba ment, és kollégái közül kerültek ki az irányítók, azaz újak nem kerültek a kötelékbe. Így Petru Lung ezredes a főnök, Doru Jarca ezredes az első helyettese, Adrian Cimpean ezredes a helyettese. Az 57 éves Lung 2005 óta a most nyugdíjba vonult csendőrparancsnok helyettese volt, és mint hozzátette, tanulmányai befejezése óta csakis a csendőrségen dolgozott.

Újdonságok

Ugyanakkor el is költözne nagyváradi székhelyéről a csendőrség – mégpedig a város vezetésének kérésére. Most a Nagyváradi Egyetem főépületének főbejáratával szemben, az Universității utca 4. szám alatt vannak, 3 hektáros területen. A Bolojan-adminisztráció azonban bővíteni akarja az egyetem bentlakását, többek között a mostani csendőrségi székhelyet is azzá alakítva. Petru Lung ezredes elmondta: hajlandóak menni, és a határrendészet mellett kapnának új székhelyet, a Vlădeasa utcán – ám csakis akkor költöznek, „ha a város vezetése a kezünkbe adja a teljesen felújított, azonnal használatba vehető épületek kulcsait”. Ez pedig még távolabb van, hiszen még csak a hatástanulmányok szakaszában vannak, úgyhogy a parancsnok szerint még vagy 2–3 évbe telik az egész.

A vezetőket amúgy már október 31-i hatállyal kinevezték. Arra a kérdésre, hogy miért csak most hívták a sajtót, azt mondták, megvárták a hivatalba lépésükkel kapcsolatos „hivatalos procedúrák végét”. Lung viszont beszélt most a terveiről.

Természetesen azt tartja a legfontosabbnak, hogy „a vezetőváltás ne érződjön a napi munkában, amelynek két fő eleme az őrző-védő és a beavatkozásai tevékenység”. Ugyanakkor „versenyképesebb arculat szükséges a csendőrségnek, és ennek hathatósabb promoválása is”, azaz intenzívebben akarják magukat népszerűsíteni. Hozzátette: Bukarestben ott volt az úgynevezett katonai jellegű szervek bizottságának tanácskozásán is, ahol ugyanezt szorgalmazták. A svájci csendőrség ajándékba készíttetett az itteni számára a megye fő turista látványosságait ismertető táblákat – ezeket (szintén arculatépítési céllal) „a jó idő beálltakor” fogják kihelyezni, Pádison és Biharfüreden. Ugyanakkor azt tervezik, hogy a sajtó bevonásával közvélemény-kutatást szerveznek magukról. Emellett EU-s pénzalapok lehívását akarják intenzívebbé tenni. Már most is van partneri szerződésük az Aqua Crisius és a Védett Övezetek Alapítvány civilszervezetekkel, ezek révén is gyakorítják majd a pályázást. „De csak a választások és az ünnepek után” – mondta.

Szeghalmi Örs