Megelőzés

2020.05.19. 16:51

Munkaügyi intézkedések a vészhelyzet idején

A Bihar Megyei Területi Munkaügyi Felügyelőség közleményben hívja fel a munkaadók és az alkalmazottak figyelmét arra, milyen óvintézkedéseket kell betartsanak az új típusú koronavírus terjedésének megelőzéséért.

Forrás: Shutterstock

A munkaügyi felügyelőség felhívja a figyelmet a 2020/831/3577-es számú rendelet 1. és 2. cikkelyének előírásaira. Az 1. cikkelyben az szerepel, hogy a vészhelyzet alatt a koronavírus elterjedésének megakadályozásáért és a biztonságos munkakörülmények megteremtéséért a munkaadóknak milyen intézkedéseket kell meghozniuk. Mindazoknak az alkalmazottaknak, akik a szükségállapot idején otthon tartózkodtak, kényszerszabadságon voltak, otthonról dolgoztak stb. munkahelyi biztonság és egészségvédelmi képzésen kell résztvenniük. Az átképzést az új vírus kockázataihoz kell igazítani, és a munkavállalók normál munkaideje alatt kell lebonyolítani. Meg kell határozni, hogy milyen tevékenységeket lehet folytatni és /vagy átszervezni, hogy azok megfeleljenek az érvényben levő intézkedéseknek. A távmunka vagy az otthoni munkavégzés továbbra is prioritást kell élvezzen. A munkaadónak meg kell határoznia milyen fertőzési kockázatnak vannak kitéve az alkalmazottak és ez alapján frissítenie a kockázatértékelési dokumentumokat. A bejáratánál, valamint a jól látható helyeken fel kell tüntetni a dolgozókra és az épületben tartózkodókra vonatkozó egészségvédelmi kötelezettségeket. A munkaadónak tájékoztatnia kell, elsősorban elektronikus úton, milyen fertőzési kockázatok léphetnek fel, melyek a védelmi intézkedések és a társadalmi távolságtartásra vonatkozó szabályok, amelyeket a munkahelyen be kell tartani. Továbbá biztosítja, hogy az épületbe belépő személyek betartsák az érvényben levő intézkedéseket. A munkaadó biztosíthat egyéni védőfelszerelést (maszk, kesztyű) a dolgozó tevékenységi körétől függően.

Lehetőség van a munkaidő átalakítására, főleg a veszélyeztetett kategóriába tartozó dolgozók esetében, így elkerülhető, hogy egyszerre sokan legyenek zárt helyen. A munkaadónak ügyelnie kell arra, hogy a közös helyiségekben ne alakuljon ki tömörülés, és hogy itt is betartsák a távolságot, valamint ki kell jelöljön egy személyt, aki megméri a testhőmérsékletét mindazoknak, akik belépnek az épületbe. A dolgozók hőmérsékletét a munkaidő elkezdésekor mindig meg kell mérni. A bejárathoz és az egyes osztályokra fel kell szerelni egy-egy kézfertőtlenítő-adagolót. Tilos belépni a munkahelyre a koronavírus-tüneteket produkáló személyeknek. Amennyiben a cégnek közönségkapcsolati osztálya van, a munkáltatónak 1,5 métert jelölő ragasztócsíkokat kell lehelyezzen a padlóra. Legkevesebb egyszer egy nap ki kell szellőztetni az irodákat, továbbá rendszeresen fertőtleníteni kell a korlátokat, ablak és ajtókilincseket, valamint más gyakran használt dolgot és helyiséget. Kerülendő a légkondicionáló berendezés használata, amennyiben ez elkerülhetetlen, gondoskodni kell a szerkezet fertőtlenítéséről a munkaidőn kívül. A munkaadónak biztosítania kell állandóan a szappant és a kézfertőtlenítőt a mosdókban, az öltözőkben, az étkezőhelyiségekben. Ha a munkaidő alatt fellépnek a specifikus tünetek (köhögés, orrcsorgás, tüsszentés, 37,3 fokos láz) az érintettet azonnal el kell különíteni, majd haza vagy kórházba küldeni. Ha kevesebb mint hét nap telt el, amióta az érintett személy egyes helyiségekben tartózkodott huzamosabb ideig, szükséges a fertőtlenítés. Amennyiben több mint hét nap telt el, nem szükséges a napi rutinfertőtlenítéseknél több. Azonosítani kell mindazokat a munkavállalókat, akik kapcsolatba kerültek az érintettel, nekik 14 napos házi elkülönítésbe kell vonulniuk. A 2. cikkely a munkavállalók kötelességeit taglalja. A dolgozóknak el kell fogadniuk és be kell tartaniuk a munkáltató által meghozott fentebb említett intézkedéseket: maszk és kesztyű hordása, azok cseréje, amennyiben szükséges, a kezek és a gyakran használt felületek fertőtlenítése stb. A dolgozó azonnal értesíti a munkaadót, amennyiben tüneteket tapasztal és otthon marad, ha még nem tartózkodik a munkahelyen.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában