Váradi orvos gyilkolhatott

Akt.:
Váradi orvos gyilkolhatott
Mégsem haltak meg mindketten: a Magyarországon élő, de Váradról elszármazott orvos által lelőtt nő a helyszínen életét vesztette – a férfi azonban él, és pillanatokkal a támadás után beszélt is a tettesről.

 

Információink szerint nagyváradi az a férfi, aki lelőtt egy házaspárt Nyíregyházán. Mint kiderítettük, a hatóságok által gyanúsítottként megnevezett illető Váradról származik, és az itteni legjobb román iskolában, az Emanuil Gojdu főgimnáziumban végzett. Ezt követően Kolzsváron járt orvosira, ott is szerzett oklevelet. Jó ideje Sátoraljaújhelyen él, az Erzsébet kórházban orvos.

Bár kettős gyilkosságot akart elkövetni – aminek indítéka egyelőre nem világos -, egyik áldozata végül életben maradt. Kezdetben úgy lehetett tudni, hogy az általa lőfegyverrel megtámadott házaspár mindkét tagja meghalt, ám kiderült: a férj mégsem vesztette életét a kórházba szállítása után, hanem a műtét után lábadozik már.

Hatósági megerősítés

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság közölte: román állampolgárságú férfit gyanúsít a rendőrség a szerda délután Nyíregyházán történt lövöldözéssel összefüggésben. A tájékoztatás szerint a jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján egy 54 éves román állampolgár, D. S. adott le lövéseket a Friss utcai családi házban lakó házaspárra. Berontott a lakásba, és az ott tartózkodó két felnőttre tüzet nyitott. Jelen volt egy hétéves ikerpár is, őket nem bántotta. A 40 éves asszony az őt ért lövés következtében a helyszínen meghalt, 49 éves férjét életveszélyes sérülésekkel vitték kórházba. A feltételezett elkövető egy szürke színű, MLB-257 forgalmi rendszámú Dacia típusú személygépkocsival menekült el a helyszínről. A férfiről fényképfelvételt is közölt a rendőrség. Cikkünk zárásának időpontjáig a feltételezett tettest nem fogták el, a magyar rendőrség azt kéri lakosságtól, hogy aki a fotón látható személy jelenlegi tartózkodási helyéről, vagy a bűncselekménnyel kapcsolatban információval rendelkezik, hívja a 42/524-600-as telefonszámot, vagy névtelensége megőrzése mellett tegyen bejelentést az ingyenesen hívható 06-80-555-111-es Telefontanú zöldszámon, a 107-es, vagy a 112-es központi segélyhívó telefonszámok valamelyikén. Az életveszélyesen meglőtt férfit megműtötték a nyíregyházi kórházban, állapotáról hivatalos közlést azonban nem adott ki a gyógyintézmény. Nem hivatalos források szerint azonban esélye van a túlélésre, állapota javult.

A háttér

Úgy tudni, egy építkezési vállalkozóról és családjáról van szó, ősszel költöztek a Friss utcába. Közben nyilvánosságra került egy videofelvétel, amit a Nyíregyházi Televízió készített. Itt a riporter utcai véleményeket gyűjt a történtekről, amikor véletlenül épp azt a férfit kérdezi meg, aki azonnal elismeri: ő a gyilkosság szemtanúja, vagyis ő az, aki megtalálta a családi házban szerdán lelőtt nőt és sebesült férjét. A szemtanú elmondta: biciklivel ment az utcán, amikor látta, hogy egy férfi kerékpárral megérkezik a házaspár házához, beront, majd hallotta, hogy két lövés dördül. Mire a szemtanú odaért, már az egyik gyerek sikoltását hallotta, aki véres lábbal rohant ki az utcára segítséget kérni. A tanú ekkor hazaszaladt a telefonjáért, majd bement a tett színhelyére. A házban azt látta, hogy a feleség mozdulatlanul fekszik a földön, a vértócsában fekvő férj viszont él. Sőt, utóbbi vizet kért, majd megnevezte, ki lőtt rájuk. Azt is elmondta, hogy a tettes a fejéhez tartotta a pisztolyt, és azt kiabálta, hogy “meghalsz”. Nem sokkal később már a rendőrök és a mentők érkeztek a házhoz, a tettes viszont már akkor elmenekült, amikor a szemtanú hazarohant a telefonjáért. A meglőtt férfit a Jósa András Kórházban megműtötték, és csütörtökön végül az orvosok tudatták, hogy a férfi életben van.

A gyanúsított orvos a tüdőosztály főorvosa, és a kórházban találkozhatott a nővel, akit most megölt. Meg nem erősített sajtóhírek szerint az orvos beleszeretett a nőbe, aki azonban elutasította közeledését, ezért döntött a férfi a gyilkosságok mellett.

Szeghalmi Örs