ERDON Országos hírek

2008.03.12. 08:08

Japán sztrájkkal a gyermekpénzért

<p>2008 Február 19-én&#160; több erdélyi iskolában kétnapos japán sztrájkba léptek a középiskolások, így tiltakozva az ellen, hogy a tizennyolcadik életévüket betöltött diákok már nem kapnak gyermekpénzt.</p>

Tizenhárom megyéből hét MAKOSZ tagszervezet csatlakozott az ügyhöz. Különböző civil szervezetek is támogatták a diákok követelését, javaslatokat és peticiókat nyújtottak be az illetékes szervekhez. Jó hír volt számukra, hogy a azon héten jelent meg hivatalos közlemény arról, hogy a Munka-, Család- és Esélyegyenlőségi Minisztérium szakbizottsága is napirendre tűzte a témát, és megfogalmazott egy olyan javaslatot, hogy vegyék ki a sürgősségi rendeletből azt a tételt, hogy tizennyolcadik év felett már nem kapható a segély. Ezt találták ugyanis a leggyorsabb megoldásnak, mert egy hónapon belül hatályba lehet léptetni, s így pozítiv eredménnyel zárulhatna a diákok tiltakozása. Kolozsváron kedden az Apáczai Csere János Elméleti Liceum, Brassai Sámuel Elméleti Liceum, Báthory István Elméleti Liceum és sok más román tannyelvű intézmény diákságának zöme csatlakozott a japán sztrájkhoz, akárcsak a szakközépiskolák diáksága

Fehér karszalag

Szabó Timea, az Apáczai Líceum diáktanácsának az alelnöke elmondta: az iskolában IX-XII-es diákok vesznek részt a sztrájkban. Kedd reggel fehér karszalagokat kaptak, akárcsak a tanárok, és a többségük viseli is ezt. Floriska Levente DT-elnök szerint az akciónak meglesz az eredménye, az illetékesek ugyanis nem tehetik meg, hogy nem veszik figyelembe ennyi fiatalnak a megmozdulását. Wagner Attila (XI. C) szerint is úgy lenne normális, ha a líceum befejezéséig járna a gyermekpénz, Deritei Dávid (XI. B) pedig azért csatlakozott a japán sztrájkhoz, mert megítélésében fontos, hogy az ifjúság is kinyilvánítsa a véleményét.

Jogos a követelés

Az apáczais diákok követelését a szintén fehér karszalagot viselő Szabó Ágnes tanárnő is jogosnak érezte, mivel szerinte a juttatást mindaddig biztosítani kellene, amíg a célszemélyek elvégzik a középiskolát. Manapság ugyanis sokan hétéves korukba mennek iskolába, így jóval az érettségi előtt már betöltik 18. életévüket. "Demokratikus társadalmat építünk, s ennek egyik alapfeltétele, hogy az állampolgárok szabadon kifejthetik a véleményüket. A gyerekek jogos igényüket fogalmazzák meg civilizált módon, bármilyen külső segítség nélkül. Ha nem mondjuk el, hogy mi a bajunk, akkor nincs semmi esélyünk arra, hogy orvosolják ezt", fogalmazott.

Siker

Hála a diákság összefogásának, a rendelet módositásra került, igy ezek után minden diák részesül gyerekpénzben függetlenül életkorától.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!