Többet, gyorsabban, kevesebben

A megyei területfejlesztési tanács döntött az alapok feltöltéséről, a pályázati módokról.

Az idén 300 millió forinttal többet, 2 milliárd 48 millió forintot nyerhetnek az önkormányzatok, kistérségek fejlesztésre. Nem sok idejük maradt azonban pályázni a megyei Területfejlesztési Tanács által kiírt alapokra. Juhászné Lévai Katalin, a megyei közgyűlés elnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a 2006-os fejlesztési alapokba február 15-ig várják a pályázatokat, döntések március 31-én születnek.

Egyetlen lehetőség

Az elnök hangsúlyozta, hogy az önkormányzatok, kistérségek számára idén már nem lesz több lehetőség ebből a forrásból pénzszerzésre. Változás még, hogy a tanács egy újabb alapot is beindít a Leghátrányosabb Helyzetű Kistérségek Felzárkóztatásának Támogatására, amely a KIFE rövidítést kapta. A támogatás minden alap esetében a beruházás mértékének 60 százaléka, de bizonyos szempontok alapján akár a teljes összeget elérheti.

A Területi Kiegyenlítést Szolgáló Alap (TEKI) a termelő infrastruktúrát létrehozó beruházásokra ad pénzt, de pályázni lehet korábban megítélt támogatás önerő szükségletének pótlására is. Az ebből az alapból nyerhető összesen 529 millió forintra a debreceni kivételével a megyéből minden kistérség pályázhat ivóvíz-, szennyvíz-, útépítési programja költségének fedezésére.

Öt és a megye külön

A HÖFE néven emlegetett alapból 139 millió forintot osztanak szét, ide minden önkormányzat beadhatja igényét. A nyertes pályázók 20 milliós plafonnal számolhatnak. Iskola, óvoda korszerűsítések, szociális és kultúrális létesítmények fejlesztése, rendőrség, tűzoltóság, orvosi rendelő bővítése jöhet szóba.

A KIFE öt kistérséget sorol fel amelyek részesülhetnek a rendelkezésre álló legnagyobb alap1 milliárd 288 millió forintjából, illetve a megyei önkormányzat is adhat be pályázatot, ha a felsorolt kistérségek valamelyikében fejleszt. Egy pályázattal legfeljebb 100 milliót lehet igényelni és a beruházásnak legkésőbb 2007 április végéig készen kell állnia.

A tanács a vis maior keretet 47 millió forintban határozta meg. Ha ez elfogy, a Belügyminisztériumtól lehet támogatást kérni.
P. G.