ERDON Helyi hírek

2017.09.28. 22:17

Egyre több az idős alkalmazott

A Munkahelyi Biztonság és Egészségvédelem Európai Hete alkalmából találkozót szervezett a Területi Munkaügyi Felügyelőség (ITM) a munkáltatók képviselőivel. Folytatódik a tavalyi kampány.

A Munkahelyi Biztonság és Egészségvédelem Európai Hete alkalmából találkozót szervezett a Területi Munkaügyi Felügyelőség (ITM) a munkáltatók képviselőivel. Folytatódik a tavalyi kampány.Az idén is folytatódik az Európai Unió által kezdeményezett Biztonságosabb és egészségesebb munkahelyet minden életkorban! elnevezésű projekt, mondta el Nicolae Hoduţ, az ITM főfelügyelő helyettese a csütörtöki találkozó során. Amint a továbbiak során elhangzott, bár az utóbbi huszonöt év alatt sok javulás történt a munkavédelem terén, még bőven van mit tenni, hiszen kimutatások szerint világszerte évente négyezer alkalmazott hal meg munkabalesetek során, s több mint hárommillióan szenvednek olyan munkabaleseteket, melyek több mint három nap munkahelyi hiányzást eredményeznek.

Veszteség

Egy uniós közvélemény-kutatás eredményei szerint az alkalmazottak 24 százaléka veszélyeztetve érzi az egészségét a munkahelyén, 25 százalékuk szerint pedig saját munkahelyi tevékenységük ártalmas az egészségre. Mindennek több aspektusa is van, de az sem elhanyagolandó, hogy a kimaradás gazdasági veszteséget okoz és betegségek plusz költségeket eredményeznek, Angliában például több mint kétmilliárd angol font veszteséget okoztak a hiányzások és munkabalesetek 2010 és 2011 között.

Egy másik fontos aspektus, hangzott el, hogy a lakosság öregszik, egyre több a hatvan éven felüli lakos, illetve alkalmazott, s a munkáltatóknak megfelelő körülményeket kell biztosítaniuk nekik. Míg az idősebb alkalmazottaknak több tapasztalatuk van és megbízhatóbban dolgoznak, a fiatalok jobban bírják a túlórákat és a fizikai megerőltetést – mondta a főfelügyelő helyettes.

Káros hatások

A későbbiek során az ITM felügyelői különböző aspektusok szerint közelítették meg a témát. Mint elhangzott, mivel nő a nyugdíjkorhatár, az alkalmazottak egyre több évet kell eltöltsenek a munka mezején, ezért tudatos erőfeszítéseket kell tenni, hogy e teljes időszak során biztonságos és egészséges munkakörülményeket biztosítsanak számukra – hiszen a hosszabb időszak során az esetleges káros hatások is tovább hatnak. Egyre több alkalmazott szenved majd krónikus bántalmakban, melyek specifikus szükségleteket vonnak maguk után. Az idősebbek sebezhetőbbek az egyes egészségügyi bántalmakkal szemben, ezeket figyelembe kell venni azokban a munkakörökben, melyek hosszas fizikai vagy intellektuális erőfeszítést, atipikus munkaprogramot feltételeznek.

Kapcsolódik

Fontos a maga teljességében megközelíteni a problémát, hiszen nem csupán az idősekről van itt szó: az időskori egészségi állapot közvetlen kapcsolatban áll a fiatalkori munkakörülményekkel, s a ma fiatal alkalmazottai a holnap idős munkavállalói lesznek – hangzott el.

A konferencia során egyebek mellett az alkalmazottak munkavédelmi tájékoztatásáról, a cégek munkavédelmi bizottságainak ellenőrzéséről, a kiskorúak alkalmazásának feltételeiről is szó esett.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!