Oktatás

2021.08.19. 18:27

Jóváhagyta a kormány az IBRD-vel kötött, új iskolák építését célzó hitelszerződés ratifikálását

A kormány csütörtöki ülésén jóváhagyta a Nemzetközi Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (IBRD) kötött, 100 millió eurós hitelszerződés ratifikálásáról szóló törvénytervezetet, amely legalább 55 romániai iskola építésére és felújítására irányul, jelentette be Sorin Cîmpeanu tanügyminiszter.

A Victoria-palotában tartott sajtótájékoztatón a miniszter rámutatott, a jogszabálytervezetet a pénzügyi és az oktatási tárca közösen nyújtotta be, a pénzösszeget zömében (90%-ban) új iskolák építésére fogják használni.

Bölcsőde

A csütörtöki kormányülésen elfogadták azt a határozatot is, amely gyermekenként 15 ezer lejben állapítja meg a bölcsődei ellátás egységes költségét – jelentette be Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter.

A Victoria-palotában tartott sajtótájékoztatón a tárcavezető elmondta, hogy a 15.000 lejes költség a béreket fedezi, és ehhez hozzájárul még 585 lej az anyagi költségekre.

Cîmpeanu felhívta a figyelmet, hogy az óvodák esetében gyermekenként az egységes költség 7431 lej, de a bölcsődék esetében azért van szükség nagyobb összegre, mert a csoportok létszáma kisebb, és ez a korosztály különleges gondozást igényel.

A miniszter szerint ugyanakkor első olvasatban mutatták be a kormányülésen azt a sürgősségi kormányrendelet-tervezetet, amely előírja a bölcsődék átvételét az oktatási rendszerbe. Jelenleg 387 olyan bölcsőde van országszerte, amely át fog kerüli az oktatási minisztérium fennhatósága alá, szögezte még le.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában