ERDON Helyi hírek

2010.01.12. 14:13

Három irányvonal

<p>Nagyvárad - A nagyváradi polgármesteri hivatal 2010-ben gazdasági téren három fő irányvonalat követ majd.</p>

A három irányvonalat Ilie Bolojan polgármester vázolta keddi sajtótájékoztatóján: az első a hivatal működési költségének csökkentése, ami a hivatal, valamint, az iskolák, óvodák működési költségeinek csökkentésére és a hivatal saját apparátusában dolgozók számának csökkentésére vonatkozik. A másik irányvonal a befektetések számának és ezek értékének növelése, amit a befektetők Váradra vonzásával és az uniós pénzalapokhoz való pályázással kívánnak elérni, emellett a megtakarításokból származó összegeket is a befektetésekre fordítják majd. A harmadik irányvonal a város gazdaságának a helyi adók és illetékek segítségével való fellendítése.
 
Spórolni!
 
2009-ben a nagyváradi polgármesteri hivatal saját bevételeinek 12,5 százalékát az intézmények működtetésére költötte el. Ilie Bolojan elárulta, hogy hiába csökkenetették a hivatalokban dolgozók számát 968-ról 735-re, most további elbocsátásokra lesz szükség. „Az apparátus létszámát a lehető legkisebbre kell levinni, és valódi versenyvizsgák alapján kell kinevezni a funkcionáriusokat, az előmenetelt pedig a teljesítményhez kötjük” - jelezte Bolojan, szerinte ugyanis ez nem mindig volt így. Bolojan elmondta, hogy a kormány készített egy törvénytervezetet, melyben azt kívánja rögzíteni, hogy a helyi önkormányzatok hivatalaiban dolgozók száma arányban kell legyen a lakosság számával. Bolojan szerint azonban a tervezet megfogalmazása homályos, így nem egyértelmű, hogy csak a polgármesteri hivatal saját apparátusáról van szó, vagy pedig az összes, a helyi önkormányzatoknak alérendelt intézményről. „Ha a tervezet nem vonatkozik az összes intézményre, akkor a kormány gyakorlatilag nem csinált semmit” - véleményezte a tervezetet Bolojan, de hozzátette, hogy a különálló jogi személyiséggel rendelkező intézményeket nem fogják a polgármesteri hivatalnak alárendelni, hanem minden intézményben külön hajtják végre a létszámcsökkentést. „E hónap végére dolgozzuk ki az átszervezési javaslatokat, és egyetlen igazgatóság sem lehet biztos abban, hogy ez őket nem fogja érinteni” - szögezte le Bolojan. „Mintegy 60-70 ember fog távozni a hivatalból. Egyes igazgatók féltik a pozíciójukat, ezért akadályozzák az átszervezést. Az is gond volt, hogy a korábbi átszervezésekkor az igazgatók nem a kompetenciát vették figyelembe, hanem azt, hogy ki kinek a rokona vagy a barátja. Annak érdekében, hogy a mostani elbocsátási hullámnál elkerüljék ezt az eshetőséget, az igazgatók által benyújtott átszervezési javaslatokat a szakszervezet és a hivatal vezetősége is ellenőrizni fogja” - tette hozá Bolojan.
Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!