ERDON Helyi hírek

2008.05.02. 11:06

"Hivatásuk van, nem mesterségük"

<p>Nagyvárad <STRONG>- </STRONG>Május 1-3. között az Erdélyi Múzeum Egyesület Orvos- és Gyógyszerész-tudományi Szakosztálya Váradon tartja XVIII. Tudományos ülésszakát. A csütörtök esti hivatalos megnyitón díjkiosztásra került sor.<B>&#160;&#160; </B><P></P></p>

A nemzetközi rangú tudományos ülésszak ünnepélyes megnyitóját- melyet Meleg Vilmos színművész szavalatai foglaltak keretbe- csütörtök este tartották a Nagyváradi Állami Filharmónia Enescu-Bartók termében. A szervezők nevében dr. Földes Béla főorvos köszöntötte a résztvevőket. Emlékeztetett: egy évvel ezelőtt Kolozsváron gyűltek össze szakmai eszmecserére, azt követően, hogy Románia is belépett az Európai Unióba, az idén pedig Nagyváradon, a jogilag is elismert Hajdú-Bihar- Bihor Eurorégió egyik településén adtak randevút egymásnak. Hozzátette: a határon átívelő együttműködésben rejlő lehetőségeket sokan nem tudják kihasználni, tudatosítani kellene bennük a pozítiv fejleményeket. Úgy vélte: az idén 102 éves Erdélyi Múzeum Egyesület nagy tetteket vitt véghez az elmúlt évtizedekben, és szép jövő áll előtte.

A rendezvény fővédnökségét elvállaló Biró Rozália alpolgármester kifejtette: elgondolkoztató az egészségügyi szakemberek hivatástudata, mely arra késztette őket, hogy a világ különböző tájairól eljöjjenek a konferenciára. Megitélésében e három nap "a magyar orvosi lélek oszthatatlanságát erősíti, mely feltétel nélkül arra esküdött, hogy segítséget nyújtson másoknak". Elismerése jeléül az elöljáró Nagyváradról szóló könyveket nyújtott át öt világhírű orvosprofesszornak: dr. Feszt Györgynek, dr. PéterMihálynak, dr. Dienes Sándornak, dr. Böhm Józsefnek és dr. Bedő Károlynak.

Elismerések

Székely Ervin egészségügyi államtitkár arra hívta fel a figyelmet: szimbolikus jelentősége van annak, hogy az orvosok május 1-én, a munka ünnepén is tanácskoznak, vagyis dolgoznak, mert azt jelzi, hogy számukra a szakmájuk olyan hivatást jelent, mely az egészség és az élet érdekében nem ismer megszakításokat. Közölte: a szaktárca partnere minden olyan kezdeményezésnek és egyesületi tevékenységnek, melynek célja, hogy "megvilágítsa az egészségügyi reform útját". Tódor Albert alprefektus egy személyes példával élve szintén arra hívta fel a figyelmet, hogy az orvosoknak hivatásuk és nem mesterségük van. A háromnapos konferenciát hivatalosan dr. Kovács Dezső professzor nyitotta meg, aki az EME Orvos- és Gyógyszerészeti Szakosztályának eddigi tevékénységére világított rá és a jövőbeli tervekből is felvázolt néhányat. Az ünnepség díjátadással zárult: a Lencsés György Ars Medica  díjat dr. Gyéresi Árpád professzor vehette át, a Pápai Paris Ferenc Alapítvány  elismerésében pedig dr.Sipos Emese egyetemi előadótanár és dr. Borsa István bőrgyógyász főorvos részesült.

Ciucur L. Antonius

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!