Szilágyi: az első esély a választásra

Szilágyi: az első esély a választásra
Szilágyi Zsolt, Tőkés László kampányfőnöke szerint az erdélyi magyarságnak az EP-választásokon lesz először alkalma nemcsak szavazatát leadni, hanem ténylegesen választani is.

A november 25-én sorra kerülő Európa Parlamenti választásokon az erdélyi magyarságnak először lesz alkalma arra, hogy ne csupán leadja szavazatát, hanem valóban válasszon is, jelentette be tegnap sajtótájékoztató keretében Szilágyi Zsolt, az egyéni képviselőjelölt Tőkés László püspök kampányfőnöke. Szilágyi szerint az erdélyi magyarság számára most az a kérdés, hogy a személyre szóló bizalmat vagy a politikai opportonizmus szerint összeállított RMDSZ-listát választja.

Nyomásgyakorlás

Tőkés László püspök a sajtótájékoztatón elmondta, hogy az RMDSZ és az őt támogató szervezetek képviselői között szeptember 6-án eredménytelenül lezárult tárgyalás óta pozitív és negatív nyomásgyakorlásnak van kitéve. Előbbire említette példaként a Sógor Csaba szenátor által Markó Bélához és hozzá elküldött felhívást, melyben a politikus próbálta meggyőzni a feleket, hogy egyezzenek meg a közös EP-lisátról. Ugyancsak a pozitív nyomásgyakorlás kategóriájába sorolta azt is, hogy Kiss Sándor, a Bihar megyei RMDSZ elnöke felkereste őt hivatalában és felajánlotta neki, hogy amennyiben az RMDSZ listáján indulna az EP-választásokon, akkor a Bihar, sőt a Kolozs megyei RMDSZ is teljes támogatást nyújtana neki a kampányban. A püspök tisztességesnek nevezte a megyei elnök ajánlatát, de hozzátette: “örvendenék, ha a Kiss Sándor és a Bihar megyei RMDSZ így is támogatná jelölésemet, hogy nem vagyok rajta az RMDSZ listán, mert ha támogatásra méltó vagyok, akkor ez az általam képviselt értékek miatt van és nem azért mert rajta vagyok az RMDSZ listán” – fejtegette.

Kampánystratégia

“Mozgósító és pozitív kampány lesz” – ígérte a sajtó képviselőinek Szilágyi Zsolt, Tőkés László kampányfőnöke – “és próbálunk minél több erdélyi településre ellátogatni, sőt olyan helyekre is igyekszünk eljutni, ahol nem élnek magyar közösségek”, mondta. Újságírói kérdésre válaszolva Szilágyi Zsolt imázsjavító gyakorlatnak nevezte a Bihar megyei RMDSZ által szervezett belső referendumot.

Program

Arra az újságírói kérdésre, hogy milyen programmal készül az Európai Parlamentbe, Tőkés László azt válaszolta, hogy az Unión belüli kisebbségvédelmet biztosító átfogó rendszer kidolgozását és elfogadtatását fogja szorgalmazni, továbbá tevékenykedni fog azért, hogy a kersztény értékeket belefoglalják a készülő EU-Alkotmányba, majd hozzátette: megválasztása esetén a néppárti frakicóba fog ülni. Végezetül a püspök megemlített, hogy az ő jelölése egybecseng Traian Basescu elképzelésével az egyéni választókerületes szavazási rendszerről.

Pap István