Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.08.05. 14:27

KM-portré: Kertész Gábor

<p>A 23 éves fiatalember az idén júniusban államvizsgázott a gödöllői agrártudományi egyetemen, s pár hét pihenés után már munkába is állt.</p>

Minőségügyi ellenőrként július 1-je óta dolgozik Kertész Gábor a nagycserkeszi Penta TÉSZ-nél. A 23 éves fiatalember az idén júniusban államvizsgázott a gödöllői agrártudományi egyetemen, s pár hét pihenés után már munkába is állt. Munkáltatója számára nem a friss diploma volt főleg a mérvadó, hanem az a tapasztalat, amellyel pályakezdőként rendelkezik.

Az ellentmondást könnyű feloldani: Gábor családja régóta foglalkozik dinnyetermesztéssel, s már ő is apró gyermekként aktív részese volt a családi gazdálkodásnak, így jól tudja az érett dinnye minden ismertetőjelét. A mezőgazdaság aztán döntően hatott a pályaválasztására is. Az általános iskola elvégzése után Nyíregyházán a Lippai János Mezőgazdasági Szakközépiskolában tanult tovább, az érettségit követően pedig 2003-ban felvételt nyert a gödöllői egyetem gazdasági agrármérnök szakára, ahol termelési és logisztika menedzsment képesítést szerzett. Az egyetemen elvégzett egy belső auditor-tanfolyamot is, ennek köszönheti mostani munkáját.

Gábor rögtön „mély vízbe” került, hiszen rajta múlik, hogy milyen minőségű termék megy át a szalagon, vagyis hogy milyen dinnyét fognak fogyasztani többek között Németországban, Dániában.

– Július elején, a meggyszezon idején kezdtem a munkámat, amely aztán belecsúszott a dinnyeszezonba. Ezzel párhuzamos az őszibarack beszállítása. Pár hét múlva jön a paradicsomszezon, majd ősszel az alma. Jó érzés, hogy nem vagyok idegen helyen, hiszen szinte minden termelőt ismerek. Mint termelő, én is tagja vagyok a TÉSZ-nek, ha itt véget ér a munkám, akkor irány a családi gyümölcsös és a szántóföld. A mezőgazdaságból élőknek nyáron nincs sok szabad idejük, de természetesen azért szakítok arra időt, hogy találkozzam a Nyíregyházán élő barátnőmmel. Kikapcsolódásként koncertekre járunk, mozifilmeket nézünk.

- M. Magyar László -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!