ERDON Helyi hírek

2011.10.21. 11:45

Fokozott óvatosság a kitöltéskor

Fokozott óvatosságra inti a partiumi magyar lakosságot az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT), valamint az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) regionális szervezete a csütörtökön, 2011. október 20-án elkezdődött romániai népszámlálás űrlapjainak kitöltése, elsősorban a nemzetiségre, anyanyelvre és felekezetre vonatkozó kérdések megválaszolása tekintetében. Zatykó Gyula régióelnök, valamint Csomortányi István szervezési igazgató sajtótájékoztatón összegezte a legfontosabb tudnivalókat.

Fokozott óvatosságra inti a partiumi magyar lakosságot az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT), valamint az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) regionális szervezete a csütörtökön, 2011. október 20-án elkezdődött romániai népszámlálás űrlapjainak kitöltése, elsősorban a nemzetiségre, anyanyelvre és felekezetre vonatkozó kérdések megválaszolása tekintetében. Zatykó Gyula régióelnök, valamint Csomortányi István szervezési igazgató sajtótájékoztatón összegezte a legfontosabb tudnivalókat.

 

Zatykó Gyula elmondta: sajnos sok egymásnak ellentmondó információ látott napvilágot a népszámlálást megelőző időszakban. Mivel jogaink többségét a számarányunkhoz viszonyítják, nem elég elégszer hangsúlyozni magyarságunk felvállalásának jelentőségét. A népszámlálási kampány során sokféleképpen próbálták erre felhívni a lakosok figyelmét, de mindezek mellett fontos, hogy a válaszadók tisztában legyenek az űrlap kitöltésének módszertanával is. A kérdezőbiztosok három űrlappal keresik majd fel a lakosokat, ezek közül az első a lakásra, a második az egyazon háztartásban élőkre, míg a harmadik a családra, illetve a más városban vagy országban élő családtagokra kérdez rá. Az összes kérdés közül csak háromra, a nemzetiségre, anyanyelvre és felekezetre vonatkozó kérdésekre nem kötelező a válaszadás, magyarázta Zatykó Gyula, majd hozzátette, hogy pontosan ez az a három kérdés, melyre nagyobb körültekintéssel kell válaszolnunk. Felhívta a figyelmet arra, hogy ajánlatos az egyes kódokat is bediktáljuk a válaszaink mellé. A válaszadó kérésére a számlálóbiztosoknak kötelező módon be kell ezeket is írniuk. A nemzetiségünket firtató, 23-as, valamint az anyanyelvünkre vonatkozó 24-es számú kérdésnél kerüljön az űrlapra az, hogy MAGHIARĂ. Az előbbi esetében az 1100-as kódnak kell az adatgyűjtő ívre kerülnie. A felekezeti hovatartozásunk megvallásánál (25-ös kérdés) a római katolikusok írassák be a ROMANO-CATOLIC (12-es kód), a reformátusok a REFORMATĂ (14-es kód), az unitáriusok az UNITARIANĂ (17-es kód), a baptisták a BAPTISTĂ (20-as kód) román megnevezéseket. Az evangélikusok esetében fontos, hogy ne csak EVANGELICĂ, hanem az EVANGELICĂ LUTHERANĂ (16-os kód) szerepeljen a válaszban. Figyeljünk oda, hogy a kérdezőbiztosok ne ceruzával töltsék ki az űrlapot, és ha hibáznak a kitöltéskor, akkor kezdjenek új űrlapot meg. Minden kérdőívet román nyelven töltenek ki a biztosok, azonban azokon a településeken, ahol a magyarok aránya 20 százalék fölött van, kötelező módon rendelkezniük kell egy magyar nyelvű mintakérdőívvel is. A sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy minden frissen honosított személynek szíve joga eldönteni, hogy bediktálja-e vagy sem magyar állampolgárságát. Ugyanakkor Zatykó Gyula tisztázta: a családtagok is bediktálhatják a más városban élő személyek adatait. Ajánlatos egy fénymásolatot készíteni az illető személyigazolványáról, de az is elegendő, ha a családtagok tudják a személyi számot. Végezetül a régióelnök ismételten kihangsúlyozta, hogy mindenképpen ragaszkodjunk a 23-as, 24-es és 25-ös kérdések megválaszolásához, még akkor is, ha számlálóbiztos emlékeztet bennünket arra, hogy nem kötelező ezeket megválaszolni.

Csomortányi István az EMNT és az EMNP közös népszámlálási kampányára kitérve elmondta, hogy a pártbejegyzés után kevés idő állt a rendelkezésükre a szervezéshez, ennek ellenére sikerült minden előzetes elképzelést teljesíteniük úgy a Partiumban, mint Belső-Erdélyben vagy a Székelyföldön. A szórólapozás két lépcsőben történt: az első hullámban 92 ezer, míg a másodikban 43 ezer szórólapot osztottak szét a Partium településein. Összesen 900 plakátot helyeztek ki a néppárt aktivistái, akik a kampány során hat megyében mintegy 4300 kilométer távolságot tettek meg. A fiatalokat a közösségi oldalakon próbálták megszólítani különböző felhívások, tájékoztatók, illetve animációk segítségével. Népszámlálási karaván helyett az EMNT belső pályázatot hirdetett civil és ifjúsági szervezetek számára, ennek eredményeképpen közel félszáz kisrégióban hoztak tető alá rendezvényeket mind tömbmagyar vidéken, mind pedig szórványban. Változatos tematikában szerveztek előadásokat, de volt bábszínházi előadás, humorest, rockkoncert egyaránt. A kampány egy Zilahon tartott koncerttel egybekötött nagyszabású központi ünnepségben tetőzött, melyen mintegy ezer ember vett részt. A +40-264-308208-as számon reggel 8-tól este 8-ig telefonos tudakozóvonalat működtetnek, ugyanakkor hasznos információk olvashatóak a www.magyarnaklennijo.ro honlapon is.

Csomortányi István végezetül elmondta, hogy a kampány során azt tapasztalták, hogy a hivatalos szervek felületesen tájékoztatták a lakosságot a népszámlálásról, de az önkormányzatok sem álltak a helyzet magaslatán. Példaként megemlítette, hogy Nagyváradon még múlt hét pénteken nem lehetett tudni, hogy ki a népszámlálásért felelős személy. „Úgy tűnik, hogy önként vállalt munkánk nem csak hasznos, hanem hiánypótló is volt” – fogalmazott Csomortányi. Megemlítette, hogy hiányosságként könyvelték el azt, hogy a két magyar érdekvédelmi szervezet nem hangolta össze azonos üzenetet hordozó kampányát, véleménye szerint „hatékonyabb lett volna a munka, ha működtek volna a kommunikációs csatornák.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!