Törvénymódosítás

2024.04.08. 12:13

Visszaküldte az államfő a parlamentnek a kóborkutya-törvényt módosító jogszabályt

Illusztráció

Forrás: Facebook

Agerpres

Megfontolásra visszaküldte a parlamentnek hétfőn az államfő a kóbor kutyák számának csökkentésére kidolgozott programot jóváhagyó sürgősségi rendeletet módosító törvényt. Klaus Iohannis arra hivatkozik, hogy a jogszabály tartalmilag megegyezik egy múlt év végén kihirdetett törvénnyel.
A parlamentnek visszaküldött, egyetlen paragrafusból álló törvény a 2001/155-ös sürgősségi rendelet 2. cikkének negyedik bekezdését módosítja.
Az államfő emlékeztetett arra, hogy ezt a jogszabály tavaly áprilisban megtámadta az alkotmánybíróságon a Nép Ügyvédje, mert az előírásait már tartalmazza a 2001/155-ös sürgősségi rendeletet módosító és kiegészítő 2023/368-as törvény, amelyik akkor még nem volt hatályban. A bírák a beadványt elutasították, arra hivatkozva, hogy a jogszabályok tartalmilag azonosak ugyan, de az átfedések nem alkotmányba ütközőek, mivel az alkotmányossági felülvizsgálat idején egyik törvény sem volt hatályban.
Időközben - 2023. december 8-án - a 2001/155-ös sürgősségi rendeletet módosító és kiegészítő 2023/368-as törvény hatályba lépett - hívta fel a parlament figyelmét az államfő. Ezért Klaus Iohannis szerint a sürgősségi rendelet 2-es cikkét módosító jogszabály sérti a törvények szövegezésének minőségére vonatkozó 2000/24-es törvény rendelkezéseit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában