Törvény

2024.04.04. 08:28

Utalvánnyal fizetnék a házimunkát

Az év eleje óta érvényben van a háztartásbeli munkák fizetésére vonatkozó törvény, amit azonban még mindig nem foganatosítottak, mert nem működik az ehhez szükséges internetes platform, illetve még nem küldték ki a kifizetési utalványokat.

Illusztráció

Pap István 

Romániában meglehetősen nagy gondot jelent a feketemunka, a különböző házimunkákat – takarítást, főzést, vasalást, mosogatást, gyermekgondozást, favágást stb. – végző személyek zöme feketén dolgozik. Ezen a helyzeten akarna változtatni a 2022/111. számú törvény, amely hivatalosan 2024. január 1-jén lépett hatályba, csakhogy a gyakorlatban mostanáig semmi nem történt. Ennek oka az – mint azt a Munkaügyi és Szociális Minisztérium laptársunknak, a Jurnal Bihoreannak elismerte –, hogy még nem működik a törvény alkalmazásához szükséges internetes platform, melyet tavaly szeptemberben kezdtek el fejleszteni, illetve még nem érkeztek meg a foglalkoztatási ügynökségekhez azok az utalványok, amelyekkel a házimunkát lehet majd fizetni. A törvény értelmében ugyanis azoknak a személyeknek, akik nem munkaszerződés, hanem szóbeli megegyezés alapján végeznek házimunkákat, a megbízó értékjegyekkel fizethet, melyeket aztán a munkavállaló online vagy a foglalkoztatási ügynökségeknél pénzzé válthat. Ezeknek az utalványoknak a névértéke 15 lej, és a munkaadó kell azt megrendelje online a már említett, de még el nem készült platformról, illetve megvásárolhatja azokat a területi foglalkoztatási ügynökségektől. Ha például valakinek nincs ideje a házimunkára, felfogadhat erre egy személyt, és a szóbeli megegyezés, illetve a munka elvégzését követően ilyen utalványokkal fizeti ki a dolgozót, aki aztán pénzzé válthatja ezeket. Lehet, hogy a munkavállalók fenntartásokkal viszonyulnak ehhez a rendszerhez, melyben nem pénzt, hanem utalványokat kapnak, de ennek megvan az az előnye a feketemunkával szemben, hogy biztosítást nyújt. 

Ehhez arra van szükség, hogy a dolgozó egy hónapban legalább 85 ilyen utalványt összegyűjtsön, mert így már részesül az egészség- és nyugdíjbiztosításban. Ráadásul ebben a rendszerben a munkavállaló nem 25, csak 12,5 százalékos nyugdíjlapot fizet, és a jövedelemadó is csak 5 százalék az érvényben lévő 10 helyett. Az adóösszegeket a kapott utalványok értékéből vonja le a foglalkoztatási ügynökség, ami azt jelenti, hogy a névértéken 15 lejes utalvány után dolgozó mintegy 12,5 lejt fog kapni. A rendszer további előnye, hogy nem kell írásos szerződést kötni, a felek szóban egyeznek meg az elvégzendő munkáról, a munkafeltételekről és a javadalmazásról. 

Fontos kiemelni, hogy családtagok, illetve 16 év alattiak nem végezhetnek ilyen módon házimunkát. A munkaidő nem haladhatja meg a napi 12 órát, 16–18 év közöttiek esetében pedig a napi hat órát. 

A Jurnal Bihorean úgy tudja: a napokban fog kiderülni, mikor lép életbe az új törvény. Nem hivatalos felmérések szerint Romániában jelenleg több mint 500 ezer személy végez feketemunkát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában