Vásár

2024.04.19. 18:16

Újabb három F-16-os vadászgép érkezett meg Romániába

Forrás: MApN

Agerpres

Az aranyosgyéresi 71-es katonai légibázison landolt pénteken három Norvégiától vásárolt F16-os vadászgép, amelyeket a 48-as vadászrepülőszázad fog használni - tájékoztatott a védelmi minisztérium.
Az új F-16 Fighting Falcon repülőgépek, valamint a kapcsolódó áru- és szolgáltatáscsomag beszerzése hozzájárul az ország, illetve a NATO légterének védelméhez és ezáltal Románia biztonságának növeléséhez - hangsúlyozták a tárca közleményében.
A légvédelem fokozatos megerősítése érdekében Románia kormánya harminckét F-16-os repülőgép beszerzésére kötött szerződést a norvég kormánnyal. A vadászgépek rendre érkeznek Romániába az idei, illetve a jövő év folyamán, és fontos szerepet játszanak majd a keleti szárny védelmi és elrettentő képességének megerősítésében, ugyanakkor biztosítják a román légierő számára az átmenetet az ötödik generációs, F-35-ös harci repülőgépek korszakába - fejtette ki Angel Tîlvăr védelmi miniszter a közlemény szerint.
A tárca emlékeztetett, hogy a Norvégiától vásárolt gépek közül az első három 2023 novemberében érkezett meg Romániába, a borceai 86-os légi bázisra. A repülőgépek üzemképes állapotban kerülnek átadásra, és üzemeltetésük biztosított legalább 10 évre, ami alatt Románia átáll az ötödik generációs repülőgépekre - közölte még a minisztérium. A román légierő jelenleg 20 darab F-16-os vadászgéppel rendelkezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában